«Μικρό Σάββατο»: Το σκανδιναβικό κόλπο για να είσαι πιο χαρούμενος

Τι είναι και πόσο βοηθάει στη ψυχολογία μας;

«Μικρό Σάββατο»: Το σκανδιναβικό κόλπο για να είσαι πιο χαρούμενος

Ο δυτικός κόσμος συνηθίζει να αποφορτίζεται από την εργασία το Σαββατοκύριακο. Τις δύο ημέρες που συνήθως δεν δουλεύει, βάζει δραστηριότητες που τους “γεμίζουν”, βλέπουν φίλους και συνήθως ξενυχτάνε, γιατί μέσα στην εβδομάδα ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα.

Όμως οι Σκανδιναβοί και περισσότερο οι Σουηδοί έχουν μια παράδοση που φαίνεται πως λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία τους.

Έχουν καθιερώσει το λεγόμενο “Μικρό Σάββατο”, για εκτονώνονται.

Τις Τετάρτες λοιπόν μεταφέρουν κάποια από τα πράγματα που κάνουν συνήθως το Σαββατοκύριακο, ώστε να μην τους φαίνεται η εβδομάδα βουνό.

Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, τονίζει ότι αυτή η παράδοση προέρχεται από τις εργασιακές συνήθειες υπαλλήλων που δούλευαν τα Σάββατα και αντ’ αυτού έπαιρναν ένα ρεπό μέσα στη βδομάδα. «Ιστορικά, από τότε θεωρείται ένας τρόπος μικρής διακοπής ακριβώς στη μέση της βδομάδας, όταν δηλαδή οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να αποφορτιστούν».

Το “lillördag” φαίνεται πως έχει κερδίσει σχεδόν όλους τους Σκανδιναβούς. Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει πως τα καφέ και τα μπαρ έχουν κίνηση ισάξιας του διημέρου που δεν εργάζονται, ενώ πλέον οι φιλικές επισκέψεις γίνονται μεσοβδόμαδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως με αυτό τον τρόπο δίνουν την αίσθηση στον εγκέφαλο τους πως εργάζονται λιγότερο και όλως παραδόξως, ξεκουράζονται περισσότερο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.