Νέα μελέτη: Αυτή είναι η πιο αγαπητή & η πιο μισητή μυρωδιά σε όλο τον κόσμο

Πόσο επηρεάζει ο πολιτισμός

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η πιο αγαπητή & η πιο μισητή μυρωδιά σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λίγο πολύ κοινές προτιμήσεις για τις οσμές που τους αρέσουν ή όχι.

Το ποια μυρωδιά αρέσει στους ανθρώπους, ασχέτως του πολιτισμικού υποβάθρου τους, εξαρτάται πρωτίστως από τη δομή του συγκεκριμένου μορίου της οσμής, άρα είναι θέμα βιολογίας και όχι περιβαλλοντικής επίδρασης.

Οι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν δειγματοληπτικά τις αντιδράσεις 235 ανθρώπων από διάφορα μέρη της Γης.

Πολλοί σκοπίμως ήταν ιθαγενείς που ζούσαν ακόμη σε σχετικά πρωτόγονες συνθήκες, έχοντας μικρή επαφή με τον δυτικό τρόπο ζωής, άρα είχαν δεχτεί και ανάλογα μικρή επιρροή από τον σύγχρονο πολιτισμό.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μυρίσουν διάφορες οσμές και να τις κατατάξουν σε μια γκάμα από πολύ ευχάριστες ως πολύ δυσάρεστες.

Διαπιστώθηκε γενικά μια συμφωνία όσον αφορά το τι μυρίζει ωραία και τι άσχημα. Μέσα σε κάθε πληθυσμό βρέθηκαν διαφορές από άτομο σε άτομο, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχε γενικά μια συναίνεση.

Η μυρωδιά που άρεσε περισσότερο ήταν της βανίλιας, ενώ εκείνη που θεωρήθηκε η πιο δυσάρεστη ήταν του ισοβαλερικού οξέος που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα όπως τα τυριά, αλλά και στα ιδρωμένα πόδια.

Πόσο επηρεάζει ο πολιτισμός

«Θέλαμε να εξετάσουμε αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν την ίδια αντίληψη της οσμής και τους αρέσουν οι ίδιες μυρωδιές ή αν πρόκειται για κάτι που μαθαίνεται πολιτισμικά. Παραδοσιακά η οσμή έχει θεωρηθεί κάτι πολιτισμικό, αλλά μπορέσαμε να δείξουμε ότι ο πολιτισμός έχει πολύ λίγα να κάνει σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο ερευνητής Αρτίν Αρσαμιάν του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης του Καρολίνσκα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι πολιτισμοί ανά τον κόσμο αξιολογούν τις διαφορετικές οσμές με παρόμοιο τρόπο, αλλά οι προτιμήσεις έχουν μια προσωπική -αν και όχι πολιτισμική – διάσταση. Η προσωπική προτίμηση μπορεί να είναι θέμα μάθησης ή αποτέλεσμα γενετικού υποβάθρου. Τώρα πια ξέρουμε ότι υπάρχει μια οικουμενική αντίληψη των οσμών, η οποία καθοδηγείται από τη μοριακή δομή και αυτό εξηγεί γιατί μας αρέσει ή όχι μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Το επόμενο βήμα θα είναι να μελετήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, συνδέοντας αυτή τη γνώση με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, όταν μυρίζουμε μια συγκεκριμένη οσμή», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.