Ποια είναι η ελληνική λέξη για την γραβάτα και το μπισκότο; – Ο λογαριασμός του Instagram που μας μαθαίνει ελληνικά

Η λέξη μπισκότο που χρησιμοποιούμε είναι στην πραγματικότητα ένα άμεσο γλωσσικό δάνειο από την Ιταλική γλώσσα

Ποια είναι η ελληνική λέξη για την γραβάτα και το μπισκότο; – Ο λογαριασμός του Instagram που μας μαθαίνει ελληνικά

Ένας λογαριασμός στο Instagram μας διδάσκει πώς να μιλάμε σωστά Ελληνικά και συγκεκριμένα επισημαίνει ποιες από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας είναι γλωσσικά δάνεια και όχι όσο ελληνικές νομίζαμε.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο προφίλ του Instagram mila_mou_ellinika, η λέξη μπισκότο δεν είναι μια λέξη του ελληνικού λεξιλογίου, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο.

Η πραγματικά ελληνικής προέλευσης λέξη για το «μπισκότο» είναι η λέξη «δίπυρο» ή αλλιώς «εύθρυπο».

Η λέξη μπισκότο που χρησιμοποιούμε είναι στην πραγματικότητα ένα άμεσο γλωσσικό δάνειο από την Ιταλική γλώσσα.

Και ίσως το παραπάνω παράδειγμα να είναι γνωστό, το παράδειγμα της «γραβάτας» όμως δεν μοιάζει και τόσο συνηθισμένο. Μέσα από τις αναρτήσεις του λογαριασμού ακόμη μια ιταλική λέξη ξεπροβάλει που δεν είναι άλλη από τη λέξη «γραβάτα».

Και αυτή είναι ιταλική ενώ αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη στα ελληνικά θα έπρεπε να ζητήσουμε έναν «λαιμοδέτη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.