
Η καθημερινή οδήγηση μπορεί να αποτελεί για πολλούς οδηγούς μια ιδιαίτερα στρεσογόνα εμπειρία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου η αυξημένη κίνηση, οι χαμηλές ταχύτητες και οι πολύωρες καθυστερήσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Μια νέα διεθνής ανάλυση επιχειρεί να αποτυπώσει ποιες είναι οι πόλεις όπου η οδήγηση προκαλεί τη μεγαλύτερη πίεση στους οδηγούς. Για τη δημιουργία της κατάταξης εξετάστηκαν διαφορετικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η μέση ταχύτητα των οχημάτων, ο χρόνος που χάνεται στην κίνηση, η πυκνότητα των αυτοκινήτων, η κατάσταση των δρόμων και τα στοιχεία οδικής ασφάλειας.
Την έρευνα πραγματοποίησαν ειδικοί της εταιρείας σύγκρισης ασφάλειας αυτοκινήτου Compare the Market, αξιοποιώντας δεδομένα από μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Οι επιμέρους δείκτες μετατράπηκαν σε κοινή κλίμακα και συνδυάστηκαν σε μια συνολική βαθμολογία με ανώτατο όριο το 100, προκειμένου να προκύψει η τελική κατάταξη των πόλεων με βάση το πόσο απαιτητική θεωρείται η οδήγηση σε αυτές.
Το Δουβλίνο αναδεικνύεται ως η πόλη με την πιο αγχωτική οδήγηση στην Ευρώπη. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση φτάνει το 72,9%, ενώ η μέση ταχύτητα στους δρόμους περιορίζεται στα 17,4 km/h.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι και ο χρόνος που χάνουν οι οδηγοί στις ώρες αιχμής, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 191 ώρες ετησίως. Οι μεγάλες καθυστερήσεις και η αυξημένη κυκλοφορία μετατρέπουν ακόμη και σχετικά σύντομες διαδρομές σε καθημερινή δοκιμασία.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Βουκουρέστι, όπου η συμφόρηση ξεπερνά το 60%, ενώ η μέση ταχύτητα κινείται κάτω από τα 20 km/h. Οι οδηγοί της πόλης εκτιμάται ότι χάνουν περίπου 171 ώρες κάθε χρόνο εξαιτίας της αυξημένης κίνησης.
Η Αθήνα καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων που εξετάστηκαν, επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Το ποσοστό κυκλοφοριακής συμφόρησης ανέρχεται σε 54,7%, ενώ η μέση ταχύτητα βρίσκεται περίπου στα 19 km/h. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι οι οδηγοί χάνουν περίπου 143 ώρες τον χρόνο εξαιτίας της αυξημένης κίνησης, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής.
Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στην περίπτωση της Αθήνας είναι η ιδιαίτερα υψηλή αναλογία οχημάτων. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, αντιστοιχούν περίπου 872 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, η υψηλότερη αναλογία μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων της μελέτης.
Σημαντικό ρόλο στην τελική αξιολόγηση διαδραματίζουν επίσης η κατάσταση του οδικού δικτύου και τα στοιχεία που αφορούν την οδική ασφάλεια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον για τους οδηγούς.
Στον αντίποδα το Όσλο
Στην άλλη πλευρά της κατάταξης βρίσκεται το Όσλο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η πιο «ήρεμη» πόλη της Ευρώπης για οδήγηση.
Η νορβηγική πρωτεύουσα εμφανίζει χαμηλότερα επίπεδα συμφόρησης, καλύτερη ροή των οχημάτων και σημαντικά λιγότερες χαμένες ώρες στους δρόμους. Οι οδηγοί εκτιμάται ότι χάνουν περίπου 70 ώρες τον χρόνο στην κίνηση, αριθμός αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με το Δουβλίνο, το Βουκουρέστι και την Αθήνα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.