ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ποιο είναι το αντίθετο του deja-vu και πώς μπορείς να το ξεχωρίσεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά

Ποιο είναι το αντίθετο του deja-vu και πώς μπορείς να το ξεχωρίσεις

Το Deja-vu ή αλλιώς η προμνησία, όπως είναι γνωστή στα ελληνικά, είναι η αίσθηση που έχει κάποιος ότι μία κατάσταση που βιώνει στο παρόν έχει επαναληφθεί ακριβώς στο παρελθόν.

Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος déjà-vu (ντεζά-βι) που στη γαλλική γλώσσα σημαίνει «ήδη ιδωμένο».

Η προμνησία έχει συνήθως μια «παράξενη», ονειρική αίσθηση, παρά το γεγονός ότι η βιωμένη εμπειρία έχει πραγματικά υπάρξει στο παρελθόν. Η εμπειρία της προμνησίας συνοδεύεται συνήθως από μία αίσθηση “παράξενου”, και αποδίδεται από το υποκείμενο της εμπειρίας σε όνειρό του, παρότι υπάρχει η αίσθηση ότι η εμπειρία έχει πραγματικά υπάρξει στο παρελθόν.

Το φαινόμενο περιγράφεται ως μια «ανωμαλία», ένα «σχίσμα του εγκεφάλου ανάμεσα στο τμήμα του συνειδητού και του ασυνείδητου», που προκαλεί μια στιγμιαία καθυστέρηση στην επεξεργασία εξωτερικών ερεθισμάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά.

Το αντίθετο του deja-vu όμως;

Είναι το “jamais-vu”, δηλαδή το «ουδέποτε ιδωμένο» και αναφέρεται σε μια κατάσταση, όπου βλέπεις ένα οικείο πρόσωπο, ή όταν βιώνεις κάτι γνώριμο, και ξαφνικά δεν τα αναγνωρίζεις. Το φαινόμενο αυτό το παθαίνουν συχνά οι μουσικοί, όταν έρχονται σε επαφή με ένα πασίγνωστο κομμάτι. Το πιο σύνηθες είναι όταν βρίσκεσαι σε μια τοποθεσία που έχεις ξαναβρεθεί, και ξαφνικά ξεχνάς, μπερδεύεσαι, την αντιμετωπίζεις με «νέα μάτια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το Science Alert, το “jamais-vu” είναι αρκετά σπάνιο, όμως έχει ένα χειροπιαστό παράδειγμα, που ίσως να το έχεις βιώσει κι εσύ. «Όταν έγραφα εξετάσεις, έγραψα μια λέξη σωστά, ήταν η λέξη «όρεξη». Όμως ξαφνικά κόλλησα, την κοιτούσα ξανά και ξανά γιατί το μυαλό μου είχε μπλοκάρει, σαν να την βλέπω πρώτη φορά, και νόμιζα πως την είχα γράψει λάθος», δήλωσε μαθητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.