ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Που βρίσκεται η περιβόητη «Κούλουρη» που καμιά φορά «πηγαίνει η ψυχή μας»;

Το μέρος που έγινε φράση

Που βρίσκεται η περιβόητη «Κούλουρη» που καμιά φορά «πηγαίνει η ψυχή μας»;

Η πασίγνωστη φράση «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη» χρησιμοποιείται όταν κάτι μας τρομάζει πολύ και συνήθως δρα ως κατευναστικό, ως η πρώτη φράση ανακούφισης από την τρομάρα.

Πώς ακριβώς βγήκε αυτή η φράση; Υπάρχουν δυο εκδοχές. Και οι δυο είναι καλά τεκμηριωμένες. Η πρώτη φτάνει μέχρι τα χρόνια της αρχαίας Αθήνας, που όταν δεχόταν επίθεση από τους Πέρσες κυρίως, οι γυναίκες και τα παιδιά έφευγαν από την πόλη και πήγαιναν στην σημερινή Σαλαμίνα, που τότε ονομαζόταν Κόλουρις. Με τα χρόνια η Κόλουρις έγινε Κούλουρη.

Οι «ψυχές» λοιπόν, δηλαδή τα αγαπημένα πρόσωπα των στρατιωτών που έμεναν στην πόλη, πήγαιναν σύσσωμες στην Κούλουρη. Αυτή είναι η μια προέλευση της φράσης.

Η δεύτερη προέλευση είναι από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν η Αίγινα δέχθηκε επίθεση από Αλγερινούς πειρατές το 1563. Οι κάτοικοι του νησιού κατέφυγαν στην Κούλουρη . Στο νησί όμως ξέμειναν δυο άντρες, ο Νικόλαος Βάιλας και ο Μηνάς Ανδριώτης. Και οι δυο κρύφτηκαν καλά για να μην τους βρουν οι πειρατές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν οι Αλγερινοί ήταν έτοιμοι να φύγουν, ο Βάιλας ανακαλύφθηκε και άρχισε το κυνηγητό. Κατάφερε τελικά να ξεφύγει. Όταν ο φίλος του αργότερα τον ρώτησε αν φοβήθηκε εκείνος είπε: «Αν φοβήθηκα λέει; Η ψυχή μου είχε πάει στην Κούλουρη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.