ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρώμη: Για ποιο λόγο την αποκαλούμε «Αιώνια Πόλη»

Η ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» την κατέστησε κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό

Ρώμη: Για ποιο λόγο την αποκαλούμε «Αιώνια Πόλη»

Η ηλικία της Ρώμης υπερβαίνει τα 2800 χρόνια και η ίδρυσή της συνδέεται με τον μύθο του Ρώμου και του Ρωμύλου, δυο παιδιών τα οποία μεγάλωσε μια λύκαινα. Οι αρχαιολόγοι ωστόσο δεν συμφωνούν για το πότε ακριβώς κατοικήθηκε για πρώτη φορά. 

Όταν η Ρώμη έπαψε να είναι μια ακόμα μητρόπολη του αρχαίου κόσμου κι έγινε η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας, οι κάτοικοί της αποφάσισαν ότι η πόλη δεν έχει ηλικία και είναι αιώνια. Έκτοτε αυτός ο τίτλος συνοδεύει την πόλη της Ρώμης. Μπορεί να έπαψε να είναι πρωτεύουσα κάποιας αυτοκρατορίας. Μέχρι να γίνει πρωτεύουσα του ιταλικού κράτους τον 19ο αιώνα δεν ήταν καν πρωτεύουσα κάποιου κράτους. Όμως αυτό δεν αφαίρεσε τίποτα από τη δόξα και τη φήμη της.

Ακόμα και στις περιόδους της παρακμής της δεν έπαψε να προσελκύει λόγιους και καλλιτέχνες. Για πάνω από δύο χιλιετίες διατήρησε τη θέση ως θρησκευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο αμείωτου κύρους. Το κυριότερο; Σε αντίθεση με άλλες ιστορικές πόλεις της αρχαιότητας κατοικείται αδιάλειπτα από τότε.

Οι αρχαιότητες είναι παντού ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Δεν κρύβονται κάτω από άσχημα κτίρια και πολλές από αυτές είναι άψογα διατηρημένες. Απόλυτα λογικό επακόλουθο να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 1980.

Η ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» την κατέστησε κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό με εκατομμύρια τουριστών να συρρέουν κάθε χρόνο στην Αιώνια Πόλη για να θαυμάσουν ένα απέραντο μουσείο το οποίο λειτουργεί και σαν πρωτεύουσα της σύγχρονης Ιταλίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει στο μέλλον κάποια τόσο μεγάλη αυτοκρατορία όσο η Ρωμαϊκή, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρώμη θα υπάρχει ακόμα και τότε. Γιατί η Ρώμη είναι η Αιώνια Πόλη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.