ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Τέσσερις εύκολοι τρόποι για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από το ξύλινο πάτωμα

Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να λεκιαστούν γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να απομακρύνετε τους λεκέδες

Τέσσερις εύκολοι τρόποι για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από το ξύλινο πάτωμα

Το ξύλινο πάτωμα είναι καλαίσθητο και προσφέρει φυσική ομορφιά στο σπίτι. Τα περισσότερα καλύπτονται με στεγανοποιητικό υλικό και έτσι γίνονται ανθεκτικά στους λεκέδες.

Όμως πάντα υπάρχει η πιθανότητα να λεκιαστούν γι’αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να απομακρύνετε τους λεκέδες από το ξύλινο πάτωμα με φυσικά προϊόντα.

Αντί να απαλλαγείτε από τα έπιπλά σας ή να καταφύγετε στην κάλυψη του λεκέ με μια νέα στρώση χρώματος, το marthastewart.com, προτείνει μερικούς δοκιμασμένους τρόπους για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από το ξύλινο πάτωμα σας.

Σίδερο

Ενώ ένα σίδερο χρησιμοποιείται συνήθως για την αφαίρεση των λεκέδων από τα ρούχα, είναι επίσης αποτελεσματικό στην αφαίρεση λεκέδων από το ξύλο. «Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη για πρόσφατους λεκέδες », λέει στο marthastewart.com, η Alicia Sokolowski, πρόεδρος και συν-διευθύνων σύμβουλος της Aspen Clean. «Αν ο λεκές έχει μείνει στο ξύλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην είναι δυνατό να αφαιρεθεί εντελώς και να χτειάζεται επανάληψη».

Γεμίστε ένα σίδερο με αποσταγμένο νερό και ρυθμίστε το σε χαμηλή θερμοκρασία.

Διπλώστε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες στη μέση και τοποθετήστε το πάνω από τον λεκέ από νερό.

Τοποθετήστε απαλά το σίδερο πάνω από το πανί και κρατήστε το στη θέση του για περίπου 10 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας το σίδερο να μην είναι πολύ ζεστό.

Τραβήξτε προς τα πίσω το σίδερο και το πανί, για να ελέγχετε εάν ο λεκές έχει αφαιρεθεί.

Ξύδι

Εάν ο λεκές στο πάτωμα δεν καθαρίζει με σίδερο, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο βαρύ, όπως λευκό ξύδι. «Εάν χρησιμοποιείτε μέθοδο ξυδιού, δοκιμάστε ένα μικρό δυσδιάκριτο σημείο για να βεβαιωθείτε ότι η λεκιασμένη επιφάνεια του ξύλου μπορεί να ανεχθεί την οξύτητα του ξιδιού», λέει η Melissa Poepping, ιδρύτρια του The Chemical Free Home.

Ανακατέψτε ίσα μέρη απεσταγμένο λευκό ξύδι και νερό σε ένα μικρό μπολ.

Μουλιάστε ένα πανί μικροϊνών στο διάλυμα ξιδιού. Στύψτε το για να είναι υγρό αλλά να μην στάζει.

Τοποθετήστε το πανί πάνω στο λεκέ και πιέστε απαλά προς τα κάτω, φροντίζοντας το πανί να καλύπτει ολόκληρο τον λεκέ.

Αφήστε το πανί πάνωστον  λεκέ για μια ώρα.

Αφαιρέστε το πανί και ελέγξτε εάν ο λεκές έχει αφαιρεθεί.

Εάν ο λεκές εξακολουθεί να είναι ορατός, ρίξτε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας στον λεκέ.

Ρίξτε μερικές σταγόνες αποσταγμένο λευκό ξύδι στη μαγειρική σόδα. (Μην ανησυχείτε όταν το μείγμα αφρίζει και βγάζει φυσαλίδες, αυτό είναι φυσιολογικό).

Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με μαλακές τρίχες, τρίψτε απαλά τον λεκέ μέχρι να ανασηκωθεί.

Σκουπίστε το μείγμα μαγειρικής σόδας και ξιδιού με ένα καθαρό, υγρό πανί.

Ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου σε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες και τρίψτε το στο ξύλο με κυκλικές κινήσεις για να επαναφέρετε τη λάμψη του ξύλου.

Εφαρμόστε φυσικό καθαριστικό ξύλου σε ένα πανί από μικροΐνες και σκουπίστε το.

Μαγιονέζα

Ένας άλλος απρόσμενος τρόπος για να αφαιρέσετε λεκέδες από πάτωμα ξύλου; Μαγιονέζα. «Η μαγιονέζα λειτουργεί καλά για τη θεραπεία λεκέδων θερμότητας ή λευκών λεκέδων σε ξύλο από υγρό», λέει ΗPoepping.

Ταμπονάρετε τη μαγιονέζα στον λεκέ, καθαρίζοντας συνεχώς το σημείο.

Για επίμονους λεκέδες, αφήστε τη μαγιονέζα πάνω στον λεκέ για περίπου δύο ώρες.

Εφαρμόστε φυσικό καθαριστικό ξύλου σε ένα πανί από μικροΐνες και σκουπίστε.

ελαιόλαδο και αλάτι

Ένας συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μαγιονέζα για τη θεραπεία λεκέδων είναι επειδή περιέχει λάδι. Αλλά μια πιο εύκολη μέθοδος (ειδικά αν δεν έχετε μαγιονέζα) είναι να πάτε κατευθείαν στην πηγή και να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο.

Ανακατέψτε ίσα μέρη αλάτι και ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε μια πάστα.

Εφαρμόστε την πάστα στον λεκέ και τρίψτε τον απαλά χρησιμοποιώντας ένα πανί από μικροΐνες.

Αφήστε το  για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα καθαρό, υγρό πανί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.