ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η βαθμολογία με το μέσο IQ του πλανήτη – Σε ποια θέση βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος (φώτο)

Υπολογίζεται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα

Η βαθμολογία με το μέσο IQ του πλανήτη – Σε ποια θέση βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος (φώτο)

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ), εδώ και κάποιες δεκαετίες, χρησιμοποιείται προκειμένου να μετριέται προσεγγιστικά η ευφυΐα ενός ή μιας ομάδας ατόμων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το IQ κάθε ατόμου υπολογίζεται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα.

Σύμφωνα με το World Population Review οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως (περίπου στο 68%) έχουν IQ από 85 μέχρι και 115.

Όσοι ελάχιστοι τώρα έχουν δείκτη νοημοσύνης άνω του 140, τότε ανήκουν στης ιδιοφυΐες. Πάντως παρουσιάζει ενδιαφέρον και ο χάρτης της ιστοσελίδας που δείχνει αναλυτικά το IQ κάθε χώρας.

Εκεί βλέπουμε πως στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με το μέσο IQ του πληθυσμού της να φτάνει το 106.49, ενώ ακολουθούν η Ταϊβάν (106.57), η Σιγκαπούρη (105.89), το Χονγκ Κονγκ (105.37) και η Κίνα (104.10).

Τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν καταφέρει να συμπεριληφθούν στην πρώτη δεκάδα είναι η Λευκορωσία (101.60), η Φιλανδία (101.20), το Λιχτενστάιν (101.07), αλλά και η Ολλανδία και η Γερμανία με το μέσο IQ στο 100.74.

Θα αναρωτιέστε τώρα – και λογικό – πού βρίσκεται η Ελλάδα σε αυτή την κατάταξη.

Η αλήθεια είναι πως αν και η χώρα μας βρίσκεται μακριά από τις πρώτες θέσεις, συγκέντρωσε ένα αξιοπρεπές μέσο IQ στην έρευνα που έκανε το World Population Review το 2019.

Βρίσκεται στην 55η θέση παγκοσμίως με μέσο IQ στο 90.77, κάτω από τη γειτονική Κύπρο (είναι 47η με 93.39) και τη Βουλγαρία (είναι 54η με 90.99), αλλά πάνω από την Τουρκία (είναι 77η με 86.8) και την Αλβανία (109η με 81.75).

Όσο για το κράτος με το χαμηλότερο IQ στον πίνακα, αυτό είναι το Νεπάλ με 42.99.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.