ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Πηγές Λούρου: Η άγνωστη γαλάζια λίμνη των Ιωαννίνων που αξίζει να επισκεφθείτε (φώτο)

Το τοπίο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιον πίνακα ζωγραφική

Πηγές Λούρου: Η άγνωστη γαλάζια λίμνη των Ιωαννίνων που αξίζει να επισκεφθείτε (φώτο)

Με το «στόμα ανοιχτό» μένουν όλοι όσοι επισκέπτονται τις πηγές του ποταμού Λούρου, κοντά στο χωριό Βουλιάστα στα Ιωάννινα.

Ο λόγος για την άγνωστη αλλά ονειρική μικρή γαλάζια λίμνη που σχηματίζεται από τις πηγές του ποταμού και εντυπωσιάζει τους πάντες με το εκπληκτικό της χρώμα.

Εκτός από την Μεσσηνία με το περίφημο Πολυλίμνιο, έχει και η Ήπειρος της δική της «γαλάζια λίμνη» με ένα συγκλονιστικό χρώμα και το υπέροχο φυσικό τοπίο ολόγυρά της να δημιουργούν στην πραγματικότητα έναν επίγειο παράδεισο.

Πηγές Λούρου: Η άγνωστη γαλάζια λίμνη των Ιωαννίνων

Κοντά στο χωριό Βουλιάστα, λοιπόν, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, στο δρόμο προς την Άρτα, συναντάται η λεγόμενη λίμνη Βηρού, την οποία οι περισσότεροι αποκαλούν και ως «γαλάζια λίμνη» λόγω του υπέροχου χρώματος των νερών της.

Σε υψόμετρο 296 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το τοπίο εδώ μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιον πίνακα ζωγραφική.

Κρυμμένη στην κυριολεξία μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, μόλις βρεθεί κανείς εδώ νομίζει ότι έχει ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισό του.

Το πράσινο της φύσης δίνει τη σειρά του στο συγκλονιστικό βαθύ γαλάζιο χρώμα των νερών της λίμνης, το οποίο, αναλόγως με τα χρώματα του ουρανού, μπορεί να γίνει ακόμη και ανοιχτό πράσινο.

Η πολύ μικρή και σχεδόν ολοστρόγγυλη λίμνη, που δίνει την εντύπωση πισίνας, έχει διάμετρο περίπου 93 μέτρων, μέγιστο βάθος 10 μέτρα, η περίμετρός της υπολογίζεται στα 300 μέτρα, ενώ τα νερά που δέχεται από τους υπόγειους αγωγούς τροφοδοτούν στην ουσία τον ποταμό Λούρο.

Πρόκειται για ένα μέρος πραγματικά πολύ ήσυχο, που αποπνέει μία ανείπωτη γαλήνη, την οποία κάποια στιγμή στην ζωή μας όλοι έχουμε ανάγκη να βιώσουμε. Το σκηνικό αποτελεί ιδανική επιλογή για πικ νικ και περίπατο στη φύση, μια εμπειρία που σίγουρα θα θυμάστε για πάντα.

Πηγές Λούρου: Ο ποταμός που τροφοδοτείται από την παραδεισένια λίμνη των Ιωαννίνων

Η πορεία του ποταμού Λούρου, που πηγάζει από το όρος Τόμαρος, υπολογίζεται περίπου στα 80 χλμ. και τα νερά του εκβάλουν στον Αμβρακικό κόλπο.

Το τοπίο κατά μήκος του ποταμού των Ιωαννίνων είναι υπέροχο, με τα νερά του να περνούν μέσα από φαράγγια, να δημιουργούν λίμνες και κάμπους και στο σημείο που καταλήγουν να παρατηρείται ένα υπέροχο οικοσύστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για έναν ποταμό πολύ σημαντικό ήδη από την αρχαιότητα, καθώς κοντινές μεγάλες πόλεις της εποχής, όπως η Νικόπολη, πραγματοποιούσαν την ύδρευσή τους από τα νερά του. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου κατασκευάστηκε και το υδραγωγείο του Λούρου, τμήματα του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα και παρατηρούνται κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.