Άγιος Γερμανός: Ένα εκπληκτικό κεφαλοχώρι στην «άκρη» της Ελλάδας

Απέχει 48 χιλιόμετρα από την Φλώρινα

Άγιος Γερμανός: Ένα εκπληκτικό κεφαλοχώρι στην «άκρη» της Ελλάδας

Βρίσκεται μόλις 7 χλμ από τις όχθες των Πρεσπών και φέρει την ονομασία Άγιος Γερμανός.

Η απόσταση που τον χωρίζει από την πόλη της Φλώρινας είναι μόλις 48 χιλιόμετρα, ενώ εάν κανείς παρατηρήσει τη θέση του στον ελληνικό χάρτη, αυτή μοιάζει να αγγίζει τη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας με τα 48Σκόπια.

Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που τον χωρίζει από αυτά είναι το όρος Βαρνούντα, στην μια πλευρά του οποίου είναι μάλιστα σκαρφαλωμένος.

Οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο βυζαντινό ναό του 10ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ των ετών 715-730, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και τον πυρήνα ολόκληρου του χωριού, όντας στο κεντρικότερο σημείο του.

Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες του 11ου, του 13ου και του 18ου αιώνα. Ο Άγιος Γερμανός είναι ίσως από τα μόνα χωριά της περιοχής που ακόμα και στις μέρες μας διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τα πολλά πέτρινα καλοδιατηρημένα σπίτια.

Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον παραδοσιακό οικισμό του.

Στις μέρες μας το χωριό αξιοποιείται τουριστικά εκμεταλλευόμενο την τουριστική κίνηση προς τον εθνικό δρυμό των Πρεσπών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μνήμη του Αγίου Γερμανού τιμάται στις 12 Μαΐου, ενώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση φιλοξενεί το σκήνωμα του Αγίου Γερμανού στη χώρο της βόρειας κεραίας του σταυρού του ναού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.