ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Κράσι: Το χωριό που φιλοξενεί έναν αιωνόβιο πλάτανο 2.000 χρόνων (φώτο)

Βρίσκεται στην Κρήτη 46 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο

Κράσι: Το χωριό που φιλοξενεί έναν αιωνόβιο πλάτανο 2.000 χρόνων (φώτο)

Το πρώτο πράγμα που αναζητάμε τις περισσότερες φορές που επισκεπτόμαστε ένα χωριό, είναι η κεντρική πλατεία.

Εκεί, αν υπάρχει κάποιος μεγάλος πλάτανος, θα… συνοδεύεται, σχεδόν πάντα, από ένα παραδοσιακό καφενείο που θα προσελκύει τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους. Υπάρχει όμως ένα χωριό που ο πλάτανός του ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Στο χωριό Κράσι βρίσκεται ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης!

Το Κράσι, στο νομό Ηρακλείου, το συναντάς στο δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 46 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Το χωριό είναι γνωστό για τον αιωνόβιο πλάτανο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο πλάτανος μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής – περίπου 1.800 με 2.000. Η περιφέρειά του ξεπερνά τα 14 μέτρα. Μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία που να το πιστοποιούν αλλά σίγουρα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, καθώς αυτό το έχουν επιβεβαιώσει δασολόγοι.

Με προεδρικό διάταγμα θεωρείται διατηρητέο μνημείο ενώ ήταν παραθεριστικός προορισμό ενός σπουδαίου έλληνα λογοτέχνη. Ο Νίκος Καζαντζάκης με φράσεις για τη ζωή που πάντα θα εμπνέουν, επισκεπτόταν συχνά το χωριό καθώς ήταν το χωριό της πρώτης συζύγου του, Γαλατείας.

Το χωριό Κράσι, βέβαια, δεν είναι μόνο ο πλάτανος. Δίπλα του υπάρχουν οι Βρύσες, ένα από τα τα ξεχωριστά συγκροτήματα ύδρευσης της Κρήτης. Οι Βρύσες είναι δύο, η «πάνω» και η «κάτω», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι και κατασκευάστηκαν το 1890 από καταξιωμένους τεχνίτες της εποχής.

Αν σε βγάλει ο δρόμος σου στο ορεινό χωριό του νομού Ηρακλείου, φρόντισε να κάτσεις σε κάποιες από τις ταβέρνες στο Κράσι. Θα γευτείς νόστιμη κρητική κουζίνα, συνοδεία ρακής – με μέτρο αν έχει σκοπό να πάρεις το δρόμο της επιστροφής.

Το Κράσι απέχει από το Ηράκλειο λίγο παραπάνω από 30 λεπτά. Θα πάρεις το δρόμο προς το οροπέδιο του Λασιθίου και τον Αγ. Νικόλαο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σήμανση θα σε κατευθύνει σε ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Η Κρήτη φημίζεται για πολλά, αλλά ο συγκεκριμένος προορισμός έχει να προσφέρει τα παραπάνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.