Κριτσά: Το χωριό της Κρήτης που θα σας «μαγέψει» & θα θέλετε να το επισκέπτεστε συνέχεια (φώτο)

Η ανόθευτη ομορφιά του ενέπνευσε παραγωγούς και σκηνοθέτες ταινιών

Κριτσά: Το χωριό της Κρήτης που θα σας «μαγέψει» & θα θέλετε να το επισκέπτεστε συνέχεια (φώτο)

Όσοι έχουμε επισκεφθεί την Κρήτη, γνωρίζουμε πως κρύβει αμέτρητα «διαμαντάκια» και εκπλήξεις, οι οποίες κάνουν τους επισκέπτες της να μαγεύονται από την απαράμιλλη γοητεία τους.

Ανάμεσά τους και χωριά που δεν περίμενε κανείς ότι θα συναντούσε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Όπως συμβαίνει με την Κριτσά. Το χωριό που ενέπνευσε παραγωγούς και σκηνοθέτες κινηματογραφικών επιτυχιών, που το επέλεξαν ως το φυσικό σκηνικό των ταινιών τους.

Η Κριτσά, ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης, λοιπόν, συναντάται στο νομό Λασιθίου και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 330- 365 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος.

Το γραφικό και αυθεντικό κρητικό χωριό συναντάται σε κοντινή απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο (9 χλμ.) και ξεχωρίζει για το έντονο παραδοσιακό στοιχείο του, καθώς διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του.

Σε όλη την διάρκεια του Μεσαίωνα η Κριτσά αποτέλεσε το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης, ενώ αδιάκοπη είναι η παρουσία κατοίκων στην περιοχή ήδη από τα υστερομινωικά χρόνια και έπειτα. Τη σημαντικότερη ακμή της θεωρείται ότι την βίωσε κατά τα Βυζαντινά χρόνια.

Σήμερα, ο επισκέπτης του χωριού χάνεται στα όμορφα λιθόστρωτα σοκάκια, με τα παραδοσιακά κτίρια και τις μοσχομυριστές αυλές, τις ανθισμένες βουκαμβίλιες, τις χαρακτηριστικές καμάρες, τα καταστήματα με τοπικά είδη και έργα λαϊκής τέχνης και τα παραδοσιακά καφενεία.

Στα όσα αξίζει κανείς να δει στην ευρύτερη περιοχή του χωριού το φαράγγι της Κριτσάς, η Παναγία Κερά με τις περίτεχνες τοιχογραφίες, καθώς και το μικρό χωριό Τάπες.

Κριτσά: Πρωταγωνίστρια σε επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές

Με το κάλλος και την ανόθευτη γοητεία που την χαρακτηρίζει, δεν ήταν δύσκολη η επιλογή της Κριτσάς ως το φυσικό σκηνικό για διάφορες ταινίες.

Το χωριό ενέπνευσε, λοιπόν, και διάφορους σκηνοθέτες πρωταγωνιστώντας στους «Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, όσο και στο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Ζιλ Ντασέν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.