ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Μονεμβασιά: Δέκα διαφορετικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις αν επισκεφθείς το «μικρό Γιβραλτάρ»

Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια που μπορείς να κάνεις αυτήν την εποχή!

Μονεμβασιά: Δέκα διαφορετικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις αν επισκεφθείς το «μικρό Γιβραλτάρ»

Αν θέλεις να απολαύσεις υπέροχες θάλασσες, βόλτες σε καλντερίμια και στο Kάστρο, καλό φαγητό και διάφορες δραστηριότητες, τότε ετοίμασε ταξίδι στη Μονεμβασιά και τσέκαρε 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις!

Η Μονεμβασιά είναι το μέρος εκείνο, που θα ικανοποιήσει κάθε γούστο κι επιθυμία. Είναι χτισμένη σε σημείο που μοιάζει ιδανικό στον νομό Λακωνίας και συνδυάζει φυσικό κάλος, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία, νόστιμο φαγητό και μια ιδιαίτερη ξεχωριστή αύρα. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μοναδική είσοδο της Καστροπολιτείας.

Αποτελείται από κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά σπίτια, στενά πλακόστρωτα δρομάκια, μοναστήρια, μαρμάρινους αυτοκρατορικους θρόνους και βυζαντινές εικόνες, που δίνουν την εικόνα μιας φανταστικής πόλης, που καθόλου δεν την επηρέασε το πέρασμα του χρόνου.

Ο βράχος της Μονεμβασιάς έχει πολλές εξωτερικές ομοιότητες με τον βράχο του Γιβραλτάρ στην πύλη της Μεσογείου, και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως μικρό Γιβραλτάρ ή Γιβραλτάρ της Ανατολής! Από τη στιγμή που θα φτάσεις μέχρι και να φύγεις, δε θα σταματήσεις να τραβάς φωτογραφίες.

Γι’ αυτό δες παρακάτω 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις στο ταξίδι σου στη Μονεμβασιά για να έχεις και τις καλύτερες λήψεις!

Περιπλανήσου στα καλντερίμια της

Το ιδιαίτερο με τα καλντερίμια της Μονεμβασιάς, είναι ότι κάποια οδηγούν σε αδιέξοδο. Πολλά είναι σκεπασμένα με πανέμορφες καμάρες, ξεκινούν από τους δύο μεγάλους δρόμους του Κάστρου και ανοίγονται προς κάθε πιθανή – ή και όχι – κατεύθυνση. Ακολούθησε τα όλα και θα βρεθείς και σε κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Έναν ανθισμένο κήπο, μια αυλή γεμάτη λουλούδια, έναν χτισμένο τοίχο, μια ξύλινη πόρτα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Περπάτησε στο Νότιο Τείχος

Κάνε τη βόλτα σου στο Νότιο Τείχος ή αλλιώς, το τείχος της θάλασσας. Η περατζάδα κατά μήκος του, που διακόπτεται από τη Μικρή και τη Μεγάλη Ντάπια, είναι η καλύτερη υπενθύμιση πως η μεγαλειότητα της καστροπολιτείας, μοιάζει να πλέει στη θάλασσα. Αυτή η βόλτα είναι σχετικά χαλαρή, αφού είναι η μόνη που δεν είναι ανηφορική. Η διαδρομή καταλήγει στο ανατολικό τείχος του κάστρου, και περνά κάτω από την Ανατολική Πύλη, ενώ καταλήγει στον φάρο του 1896, απ’ όπου μπορείς να τολμήσεις τις πρώτες σου βουτιές για φέτος.

Βόλτα στις «βόλτες»

«Βόλτες» ονομάζεται η πετρόχιστη διαδρομή στο ψηλότερο σημείο του βράχου της Μονεμβασιάς, καθώς ανηφορίζεις προς την Πύλη της Άνω Πόλης. Η διαδρομή είναι ανηφορική, συνεπώς λίγο δύσκολη, αλλά αξίζει για την συγκλονιστική θέα σε ολόκληρη την Καστροπολιτεία και το απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου που θα απολαύσεις από εκεί. Εννοείται πως θα τραβήξεις και τρομερές φωτογραφίες, όπως είπαμε και πριν.

Ανέβα μέχρι την Αγιά Σοφιά

Αν δε χορταίνεις τη θέα, μόλις φτάσεις στην Πύλη, θα ανέβεις μερικά σκαλιά ακόμη, για να βρεθείς στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης, τη βυζαντινή εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Η θέα και η αίσθηση πως βρίσκεσαι στην κορυφή, είναι σημαντικοί λόγοι για να σε κάνουν να τολμήσεις την ανάβαση.

Περατζάδα στις πλατείες

Δεν γίνεται να πας ταξίδι στη Μονεμβασιά και να μην κάνεις στάση στις δύο καταπληκτικές πλατείες, αυτή του Ελκόμενου Χριστού και της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, στην Κάτω Πόλη. Το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα που θα βρεις θα σε μαγέψουν και θα σε μεταφέρουν πίσω στο χρόνο.

Επίσκεψη στα Μουσεία & Εκδρομές

Αν δεν κάνεις στάση στην παραθαλάσσια Νεάπολη, θα χάσεις. Θα βρεις εκεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, για να πάρεις μια γεύση από την ιστορία και την κληρονομιά της περιοχής, αλλά και το Ναυτικό Μουσείο. Θα περιπλανηθείς στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης και στον παραλιακό της δρόμο και θα οργανώσεις τις εκδρομές σου προς τα κοντινά χωριά Φαρακλό και Λάχι. Από εκεί μπορείς να απολαύσεις την πανοραμική θέα προς τη Νεάπολη, τον κάμπο των Βατίκων, την Ελαφόνησο, ακόμα και τα Κύθηρα!

Να απολαύσεις τοπικές σπεσιαλιτέ στα ταβερνάκια του Κάστρου

Η «Ματούλα», το «Κανόνι» και άλλα ταβερνάκια με θέα τα βράχια, θα σου σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το σαΐτι, δηλαδή σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο και τριμμένο τυρί από πάνω, αλλά και σπιτικά μαγειρευτά πιάτα και ζουμερά νόστιμα κρεατικά της ώρας. Τα μαγαζιά μέσα στο Κάστρο απλώνουν τα τραπεζάκια τους στον ήλιο, σε ταράτσες και σε υπέροχες αυλές που έχουν θέα στο Μυρτώο. Οι τιμές που θα βρεις είναι προσιτές και θα περάσεις απίθανα.

Κοιμήσου σε ένα δωμάτιο μέσα στο Κάστρο

Αν επισκεφθείς τη Μονεμβασιά, η καλύτερη εμπειρία θα είναι να κοιμηθείς ένα βράδυ μέσα στο Κάστρο! Η νυχτερινή ησυχία, ο χαμηλός φωτισμός και ο ήχος των κυμάτων, προσδίδουν μία ομορφιά ασύγκριτη. Αν νομίζεις πως οι τιμές θα είναι τσιμπημένες λόγω της τοποθεσίας, μάθε πως μπορείς να βρεις δωμάτια από 45 ευρώ τη βραδιά με πρωινό!

Δοκίμασε τοπικά κρασιά στην Καμάρα του Βύρωνα

Την Καμάρα θα τη βρεις πολύ κοντά στη Νότια Πύλη και σερβίρει ντόπιο κρασί σε μία ζεστά φωτισμένη αυλή. Η συνοδεία μικρών πιάτων με μεζεδάκια είναι έκπληξη κάθε φορά ανάλογα με το κρασί που θα παραγγείλεις. Μπορείς να πας εκεί από τις 8 το βράδυ μέχρι αργά και οι τιμές ανέρχονται στα 15 ευρώ το άτομο για δύο ποτήρια κρασί και μεζεδάκια.

Κάνε βουτιές στο Πορί

Το Πορί είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες της Πελοποννήσου. Μπορεί να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη την εξαιρετική θέα της Καστροπολιτείας, αλλά και της Παλιάς Μονεμβασιάς. Με 2 χιλιόμετρα μήκος, το Πορί είναι ο καλύτερος προορισμός για περπάτημα, τρέξιμο, beach volley, χαλάρωση και βουτιές!

Οι πιο ωραίες αναμνήσεις θα σου μείνουν από αυτό το ταξίδι στη Μονεμβασιά, γι’ αυτό ετοίμασε αποσκευές, φόρτισε μπαταρίες και έφυγες!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.