ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ναυάγιο Αμοργού: Το σημείο αναφοράς για το νησί των Κυκλάδων – Ποια η ιστορία του (φώτο)

Το πλοίο «Ολυμπία» που ναυάγησε εδώ, ναυπηγήθηκε το 1950 με το όνομα «Island», ενώ το 1979 μετονομάστηκε σε «Strymon»

Ναυάγιο Αμοργού: Το σημείο αναφοράς για το νησί των Κυκλάδων – Ποια η ιστορία του (φώτο)

Όσοι είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Αμοργό, σίγουρα θα γνωρίζετε πως το ναυάγιο είναι ένα από τα δεκάδες σημεία του νησιού που ασκούν αστείρευτη γοητεία.

Μην ξεχνάτε ότι Αμοργός είναι ένα από τα πιο όμορφα και ανέγγιχτα ακόμη από το μαζικό τουρισμού νησιά των Κυκλάδων.

Με ένα ήρεμο και γαλήνιο σκηνικό, ομορφιά που γοητεύει τους πάντες και συγκλονιστικές παραλίες που μαγεύουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους, δύσκολα κανείς μπορεί να της αντισταθεί.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, λοιπόν, ότι εδώ, πραγματοποιήθηκαν και τα γυρίσματα μιας εκ των δημοφιλέστερων χολιγουντιανών ταινιών της δεκαετίας του ’80, η οποία δεν είναι άλλη από το «Απέραντο Γαλάζιο» του Luc Besson.

Και να γνωρίζατε ότι η επιτυχημένη ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη γυρίστε στην Αμοργό, σίγουρα δεν γνωρίζατε ότι αφορμή για την επιλογή του μέρους στάθηκε το ναυάγιο της Αμοργού, γνωστό και ως «Ολυμπία», το οποίο συναντάται στο όρμο του Λίβερου, στην περιοχή της Καλοταρητίσσας στη δυτική πλευρά του νησιού.

Το νοσταλγικό σκηνικό στο ναυάγιο της Αμοργού

Το σκηνικό που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εδώ είναι τόσο εντυπωσιακό, ώστε να μην εκπλήσσεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο ενέπνευσε το σκηνοθέτη Luc Besson να πραγματοποιήσει μέρος των γυρισμάτων της διάσημης ταινίας του «Απέραντο Γαλάζιο», γνωστοποιώντας τις ομορφιές της Αμοργού σε όλο τον κόσμο.

Το πλοίο «Ολυμπία» που ναυάγησε εδώ, ναυπηγήθηκε το 1950 με το όνομα «Island», ενώ το 1979 μετονομάστηκε σε «Strymon».

Κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο του 1980 βρέθηκε να πλέει ως «Ολυμπία», πια, στα νερά του Αιγαίου όταν βρέθηκε σε φουρτούνα κατά την διάρκεια της οποίας έπνεαν βόρειοι άνεμοι 10 μποφόρ.

Το «Ολυμπία» παρέμεινε ακυβέρνητο –όλο το πλήρωμα πρόλαβε να σωθεί και να βγει στη στεριά– με τη θάλασσα να το «ξεβράζει» στον όρμο Λίβερου.

Όπως υποστηρίζουν διάφορες διηγήσεις, το πλήρωμά του ήταν σύγχρονοι πειρατές, οι οποίοι κατευθύνονταν από την Κύπρο προς την Ελλάδα.

Έκτοτε, παραμένοντας μισοβυθισμένο στον ήσυχο αυτό κόλπο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αμοργού, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατά της.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς με το σκουριασμένο, πια, πλοίο μοιάζει αρκετά μελαγχολική θα έλεγε κανείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.