ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νυμφαίο: Το χωριό στη Φλώρινα που μοιάζει σα να βγήκε από κάποιο παραμύθι (φώτο)

Το μέρος είναι πραγματικά ειδυλλιακό και μαγικό – ειδικά όταν το τοπίο είναι και χιονισμένο

Νυμφαίο: Το χωριό στη Φλώρινα που μοιάζει σα να βγήκε από κάποιο παραμύθι (φώτο)

Το Νυμφαίο, είναι ένα χωριό στη Φλώρινα το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο Σαββατοκύριακο του χειμώνα, καθώς μοιάζει σα να βγήκε από κάποιο παραμύθι.

Μάλιστα, ίσως είναι ο πιο ονειρικός προορισμός για να επιλέξει κανείς για τη χριστουγεννιάτικη απόδρασή του, καθώς το μέρος είναι πραγματικά ειδυλλιακό και μαγικό – ειδικά όταν το τοπίο είναι και χιονισμένο.

Όποια εικόνα του χωριού και όποια εποχή κι αν το αντικρίσει κανείς το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομορφιά του Νυμφαίου παραμένει σταθερή, γοητεύοντας τον επισκέπτη τόσο με τη γραφικότητα και τις όμορφες εικόνες που έχει να του προσφέρει, όσο και με την μαγική του ατμόσφαιρα, που λειτουργεί σαν σειρήνα για τους λάτρεις των ορεινών χωριών και των χειμερινών εξορμήσεων.

Το όνομα του χωριού αρχικά ήταν Νιβεάστα, ενώ κατοικείται από το 1385 και η ιστορία του έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη και την άνθηση της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, από τον 18ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι Νεβεσκιώτες έμποροι ήταν εκείνοι που εξαπλώθηκαν σε Ανατολή και Δύση με αποτέλεσμα το χωριό τους να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αργυροχρυσοχοΐας σε όλα τα Βαλκάνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μικρό χωριουδάκι της Φλώρινας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Γνωρίζοντας το Νυμφαίο με μια βόλτα

Η βόλτα στα τέλεια καλντερίμια του Νυμφαίου ξεκινάει από το σοκάκι με το χαρακτηριστικό ξύλινο τοξωτό γεφυράκι που ενώνει δύο αρχοντόσπιτα και οδηγεί σε λαβυρινθώδη πέτρινα σοκάκια, με πανέμορφα πέτρινα κτίρια και αρχοντικά περιβαλλόμενα από τα πανύψηλα δέντρα οξιάς γύρω από τον οικισμό να συμπληρώνουν την έτσι κι αλλιώς παραμυθένια εικόνα του χωριού.

Σημείο αναφοράς για το Νυμφαίο το παλιό πέτρινο σχολείο, γνωστό και ως Νίκειος Σχολή, ένα επιβλητικό, μεγάλο κτίσμα σχεδόν στο κέντρο του χωριού.

Αποτέλεσε δωρεά του καπνεμπόρου Ζαν Νίκο, χρονολογείται από το 1928 και σήμερα στους χώρους του φιλοξενείται το Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, συνώνυμο του οικισμού αποτελεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου, που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, για την προστασία της άγριας πανίδας (κυρίως αρκούδων και λύκων) και του φυσικού περιβάλλοντος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.