ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι 4+1 προορισμοί κοντά στην Αθήνα που αποτελούν την ιδανική επιλογή για μια μονοήμερη εκδρομή

Για να ξέρετε που να κανονίσετε την επόμενη εξόρμησή σας

Οι 4+1 προορισμοί κοντά στην Αθήνα που αποτελούν την ιδανική επιλογή για μια μονοήμερη εκδρομή

Βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου και όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη, ολοένα και θέλουμε να πηγαίνουμε κοντινές εκδρομές προκειμένου να «γεμίζουμε μπαταρίες», αναζητώντας έτσι τους ιδανικούς προορισμούς. 

Οι παρακάτω ιδέες για μονοήμερη, είναι οι ιδανικές θα λέγαμε λύσεις, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα:

Λιβαδειά

Σταθερή αξία για μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα που τα έχει όλα είναι η Λιβαδειά. Σε μιάμιση ώρα θα βρεθείς σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Καταπράσινο σκηνικό, τρεχούμενα νερά, άγνωστα ιστορικά χωριά και αξιοθέατα.

Η Λιβαδειά είναι σαν να λέμε εκδρομή στο χωριό με τα όλα της. Ο ποταμός Έρκυνας και οι πηγές της Κρύας συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό ειδικά για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Θα κάνετε, λοιπόν, οπωσδήποτε μια στάση στις πηγές της Κρύας και θα καταλάβετε γιατί λέμε πώς μοιάζουν σαν πίνακας ζωγραφικής.

Πέρα από τις βόλτες και μέσα στην πόλη της Λιβαδειάς με τα πλακόστρωτα στενάκια, μην παραλείψετε να κάνετε και μια βόλτα στη Μονή Όσιου Λουκά.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο βυζαντινό μνημείο σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τη Λιβαδειά και μόλις 10 χλμ. από το Δίστομο. Η μονή είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Και όταν έρθει η ώρα του φαγητού, ξέρεις ότι στη Λιβαδειά και στα γύρω χωριά θα φας καλό κρέας. Και μέσα στην πόλη αλλά και στα χωριά θα βρεις τα φημισμένα σουβλάκια Λιβαδειάς ενώ μην παραλείψεις να ζητήσεις και προβατίνα που είναι οι σπεσιαλιτέ σε πολλά μαγαζιά.

Σούνιο

Αν έχεις όρεξη για θάλασσα μεριά τότε πρώτη πρόταση μας για μονοήμερη είναι το Σούνιο. Πρώτη και βασική στάση που πρέπει να κάνεις σε μια μονοήμερη στο Σούνιο είναι ο ναός του Ποσειδώνα.

Από εκεί θα απολαύσεις τη γνωστή και μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο και γιατί όχι και το ηλιοβασίλεμα για να κλείσει η μέρα σου ειδυλλιακά.

Ο αρχαιολογικός χώρος φιλοξενεί τον Ναό του Ποσειδώνα περιλαμβάνει επίσης τα απομεινάρια του μικρού ναού της Αθηνάς Σουνιάδος, του φρουρίου με τα τείχη και τον μικρό οικισμό στο εσωτερικό του, και του αρχαίου λιμανιού που βρισκόταν στη σκιά του Ποσειδώνα. Αναλόγως από ποια διαδρομή θα πας, θα δεις και τις περίφημες Τρύπες του Καραμανλή.

Και μονοήμερη στο Σούνιο χωρίς ψάρι δεν γίνεται. Τα ταβερνάκια στην περιοχή έχουν ψάρια και θαλασσινά σε μεγάλη ποικιλία και ένα επίσης σημαντικότητα πλεονέκτημα: θέα στη θάλασσα!

Λαύριο

Συνεχίζοντας στη θάλασσα, το Λαύριο αποτελεί την εναλλακτική μονοήμερη για πιο ήσυχες και όχι τόσο τουριστικές εμπειρίες. Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, το Λαύριο προσφέρεται για μονοήμερη εκδρομή όλες τις εποχές του χρόνου.

Πέρα από τη βόλτα στο λιμάνι και τον καφέ με θέα τη θάλασσα, αυτό που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα αν πας στο Λαύριο είναι το Αρχαίο θέατρο Θορικού.

Πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο της Ελλάδας το οποίο κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Θεωρείται μάλιστα μοναδικό λόγω του ιδιόμορφου ελλειψοειδούς σχήματός του αλλά την καταπληκτική προς τη θάλασσα θέα του, την οποία και θα απολαύσεις όταν βρεθείς εκεί.

Και όταν πεινάσεις θα πας στο κέντρο του Λαυρίου όπου θα βρεις πολλά ταβερνάκια. Διάλεξε στον πεζόδρομο ή τριγύρω ένα μαγαζάκι και θα φας φρέσκο ψάρι και άλλα μεζεδάκια. Σαν να είσαι σε νησί αλλά δίπλα στην Αθήνα και χωρίς να έχεις πάρει πλοίο για να φτάσεις εκεί.

Πάρνηθα

Ανηφορίζοντας προς το βουνό τώρα, για μια μονοήμερη στο δάσος, πεζοπορία και εξερεύνηση, η Πάρνηθα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Ειδικά την άνοιξη ενδείκνυται για πεζοπορίες για πιο αρχάριους ή πιο έμπειρους.

Η πιο εύκολη, γνωστή και μικρή διαδρομή στην Πάρνηθα και μάλιστα ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά είναι αυτή που ενώνει τα δύο καταφύγια, το Μπάφι και το Φλαμπούρι.

Θα περπατήσετε σε μια πραγματικά πανέμορφη διαδρομή μέσα στα έλατα. Το μονοπάτι είναι πολύ βατό και ευδιάκριτο και αναλόγως της φυσικής σας κατάστασης θα χρειαστείτε 1 με μιάμιση ώρα.

Οι εικόνες θα ανταμείψουν μικρούς και μεγάλους ενώ οι πρώτοι μπορούν να γίνουν μικροί εξερευνητές και να χαρούν τη φύση δίπλα στην Αθήνα σε πολύ κοντινή απόσταση ακόμη και από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Στην Πάρνηθα μπορείτε να δείτε πώς είναι σήμερα το πάλαι ποτέ περίφημο σαλέ Κυκλάμινα ή να επισκεφθείτε το Πάρκο των Ψυχών, το υπαίθριο μουσείο στην Πάρνηθα με τα περίεργα εκθέματα.

Και μετά από μια πεζοπορία, τι καλύτερο από φαγητό στην Πάρνηθα! Στους πρόποδες θα βρεις ταβέρνες κυρίως με κρέας όπως στα λεγόμενα Βλάχικα ή στη Χασιά. Από γουρουνοπούλα μέχρι προβατίνα και αντικριστό, θα βρεις ο,τι τραβάει η όρεξή σου για μια μονοήμερη που έχει απ’ όλα!

Σοφικό

Λίγο πιο μακριά αλλά και πάλι κοντά στην Αθήνα, μια καλή πρόταση για μονοήμερη είναι το Σοφικό στην Κόρινθο. Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία μιας και ο οικισμός στη σημερινή του θέση ο οποίος αποτέλεσε το κεφαλοχώρι της περιοχής δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα.

Στην περιοχή του Σοφικού κυριαρχεί το πράσινο, ο καθαρός αέρας αλλά πάνω από όλα η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων. Εκτός από την ομορφιά της περιοχής, το Σοφικό χαρακτηρίζεται, επίσης, από τα πολλά εκκλησιαστικά μνημεία του.

Στο πρόγραμμα της μονοήμερης εκδρομής σας, διαθέστε χρόνο για μια επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο, την πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου. Εκτός από τις περιηγήσεις, στην Κορινθία υπάρχουν και πολλές ταβέρνες με καλό φαγητό και κυρίως κρέας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ζουμερά παϊδάκια, παραδοσιακά μαγειρευτά και τοπικοί μεζέδες θα απογειώσουν την μονοήμερή σας στο Σοφικό και θα έχετε γεμίσει πλήρως τις μπαταρίες σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.