Τέσσερις προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα που θυμίζουν νησί – Ιδανικοί για αυτή την εποχή

Αν ψάχνετε έναν προορισμό για διακοπές που θα φτάσετε με την άνεση του αυτοκινήτου σας και παράλληλα να είναι σα να βρίσκεστε σε νησί υπάρχει λύση!

Τέσσερις προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα που θυμίζουν νησί – Ιδανικοί για αυτή την εποχή

Η Ελλάδα έχει αμέτρητα και πανέμορφα νησιά, γι αυτό εξάλλου είναι και από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου για διακοπές το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπάρχουν μέρη στη χώρα μας που ενώ βρίσκονται στην ηπειρωτική πλευρά της θυμίζουν νησί.

Αν ψάχνετε έναν προορισμό για διακοπές που θα φτάσετε με την άνεση του αυτοκινήτου σας και παράλληλα να είναι σα να βρίσκεστε σε νησί, εδώ θα δείτε, όχι ένα ή δύο αλλά 4 τέτοιους προορισμούς.

Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;

  • Κ.Μητσοτάκης (ΝΔ) (9%, 1.989 Votes)
  • Α.Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) (17%, 3.955 Votes)
  • Ν.Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) (2%, 443 Votes)
  • Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ) (4%, 1.031 Votes)
  • Κ.Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) (22%, 5.078 Votes)
  • Γ.Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) (4%, 905 Votes)
  • Κανένας (38%, 8.872 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (3%, 806 Votes)

Σύνολο ψήφων: 23.079

Loading ... Loading ...

Πάργα: «Η ριβιέρα της Ηπείρου»

Υπάρχουν κάποια µέρη στην Ελλάδα που όχι µόνο θυµίζουν αλλά και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από Δαλµατικές ακτές και Νορβηγικά φιορδ.

Η Πάργα σε µαγεύει µε την πρώτη µατιά. Μιλάµε για τον ορισµό της γραφικότητας, ένα νησί που… κόλλησε στη στεριά, έναν ζωγραφικό πίνακα µε τον ιδανικό συνδυασµό χρωµάτων, εναλλαγών και διαστάσεων.

Παίρνοντας την τελευταία στροφή του δρόµου που οδηγεί από την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας στην Πάργα, βρίσκεσαι ξαφνικά µπροστά σε ένα θέαµα που σε αφήνει… έκπληκτο. Ένας κόλπος µε υπέροχα βαθυγάλαζα νερά, απέναντι το εντυπωσιακό κάστρο, στην είσοδο του κόλπου το νησάκι της Παναγίας (µε την οµώνυµη εκκλησία) και στο φόντο ένα κατάφυτο από ελιές βουνό, που αποκλείει από την ενδοχώρα τη µικρή γραφική πόλη µε τα όµορφα σπίτια. Πάργα Πρέβεζα

Η Πάργα, «σφηνωµένη» ανάµεσα στο βουνό και τη θάλασσα και µ’ ένα σπουδαίο κάστρο να την προστατεύει, άντεξε για αιώνες τη διαρκή πίεση των Τούρκων. Μέχρι και το 1797, που η Γαληνοτάτη Δηµοκρατία του Αγίου Μάρκου διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα, η Πάργα ήταν φρούριο αλλά και εµπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο. Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, πάλι οι Γάλλοι και, τέλος, οι Άγγλοι, που το 1819 την πούλησαν στον Αλή Πασά. Οι Παργινοί έφυγαν για την Κέρκυρα, για να ξαναγυρίσουν µετά την ενσωµάτωση της Ηπείρου στην Ελλάδα.

Ένα όμορφο σκηνικό με κάστρα και σοκάκια

Το ιστορικό φορτίο, αλλά και τις κοσµοπολίτικες καταβολές, λόγω της σχέσης µε την Ιταλία και τη Γαλλία, τα νιώθει κανείς εδώ έντονα. Εκτός από το µεσαιωνικό κάστρο, θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νησάκι της Παναγίας. Μπορείτε να φθάσετε σε αυτό ακόµα και µε ένα θαλάσσιο ποδήλατο!

Για µπάνιο θα πάτε κυρίως στον Βάλτο (πίσω από το κάστρο, περίπου 2 χλµ. από το κέντρο της Πάργας), µια θαυµάσια παραλία, που διαθέτει cafés, εστιατόρια, καταλύµατα, αλλά και στον Λύχνο, 3 χλµ. πριν από τον οικισµό, σε ένα ιδιαίτερα γραφικό σκηνικό, γνωστό και για τις θαλάσσιες σπηλιές του. Τόσο στον Βάλτο όσο και στον Λύχνο υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Επίσης, µέσα στην Πάργα θα κολυµπήσετε στο Κρυονέρι (την προτιµούν πολλές οικογένειες), αλλά και στη µικρή ακρογιαλιά Πίσω Κρυονέρι, για περισσότερη αποµόνωση.

Αυτό που δεν θα σας αφήσει να ξεκολλήσετε, πάντως, εύκολα είναι η παραλιακή περαντζάδα, µε τα πολλά µικρά αλλά τόσο χαριτωµένα εστιατόρια, cafés και µπαράκια, την υπέροχη θέα στο κάστρο και το νησάκι της Παναγίας, και τα πολύχρωµα χαρακτηριστικά σπίτια στην άκρη, στο Καµίνι. Ο κόσµος είναι πολύς όλο το καλοκαίρι, αλλά φτάνει στα όρια του συνωστισµού στις 15 Αυγούστου, όταν όλος ο κόλπος γίνεται το σκηνικό για µια θεαµατική γιορτή, µε βαρκαρόλα και βεγγαλικά.

Αξίζει να αποχωριστείτε για λίγο την προκυµαία και να περπατήσετε στα στενά σοκάκια, να ανακαλύψετε µικρές εκκλησίες µε µεγάλη ιστορία (όπως τους Αγίους Απόστολους), να ανηφορίσετε προς το κάστρο, περπατώντας στο Τουρκοπάζαρο, όπου υπάρχουν και µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα και αναµνηστικά.

Σύβοτα: Σκηνικό Καραϊβικής

Η περιήγησή µας στην παραλία της Ηπείρου συνεχίζεται µε τα περίφηµα Σύβοτα, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν «ψήφο εµπιστοσύνης» από όλο και περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας, στρίβετε αριστερά στην Πλαταριά και σε 11 χλµ. βρίσκεστε σε ένα σκηνικό που προκαλεί γνήσια συγκίνηση. Τα Σύβοτα αναπτύσσονται γύρω από ένα γραφικότατο λιµανάκι, µε πλακόστρωτη προκυµαία. Οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραµίδια δηµιουργούν ένα θέαµα που σε γαληνεύει από µόνο του. Λίγο πιο πέρα από τον κυρίως οικισµό, αρχίζεις να βλέπεις εικόνες που θυµίζουν Καραϊβική -και δεν είναι υπερβολή!

Οι πιο φηµισµένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα -αλλά κατάφυτα και πανέµορφα- νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Δεν θα χρειαστείτε πλεούµενο για το Μουρτεµένο… Ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε θα φθάσετε σε αυτό περπατώντας! Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό… ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας. Παραλία Μπέλα Βράκα

Βρες το δικό σου καταφύγιο

Τα Σύβοτα, όµως, έχουν αµµουδιές για κάθε γούστο. Κοντά στο κέντρο του οικισµού είναι η Ζάβια (µε πολύ πράσινο και αρκετά… δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού), ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο. Οι τρεις τελευταίες διαθέτουν cafés και εστιατόρια και είναι ιδανικές για οικογένειες. Λίγο πιο έξω, προς την κατεύθυνση της Πέρδικας, υπάρχουν µια σειρά από ακρογιαλιές, από τις οποίες οι πιο δηµοφιλείς είναι η Μικρή Άµµος και η Μέγα Άµµος. Στη δεύτερη µπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ.

Για τους τυχερούς που διαθέτουν πλεούµενο, τα Σύβοτα έχουν πολλά ακόµα ν’ αποκαλύψουν. Το µέρος βρίθει από «µυστικούς» κολπίσκους, αµµουδιές, σπηλιές, ενώ ο περίπλους τον νησιών (Μουρτεµένο, Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος) προσφέρει µεγάλες συγκινήσεις.

Αλλά ευνοηµένοι δεν είναι µόνο οι… σκαφάτοι. Επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καϊκάκια που πραγµατοποιούν σύντοµες εκδροµές από το λιµάνι προς τα νησιά και δείτε από κοντά γιατί αυτό το µέρος θεωρείται τόσο ιδιαίτερο. Ή ακόµα, εξορµήστε στα πέριξ µε αυτοκίνητο, αφού υπάρχουν και άλλες… θαλάσσιες κρυψώνες, προσβάσιµες οδικώς, είτε προς την Πλαταριά και την Ηγουµενίτσα είτε προς την κατεύθυνση του γραφικού χωριού Πέρδικα και της Πάργας. Σε κάθε περίπτωση, εφοδιαστείτε µε τα απαραίτητα και ξεκινήστετις εξερευνήσεις!

Ερμιόνη: Η κοντινή γραφική χερσόνησος

H Ερµιόνη είναι µια γραφική χερσόνησος στην άκρη της Αργολίδας, ένα γραφικό χωριό ανάµεσα στις Σπέτσες και την Ύδρα και χιλιοµετρικά πολύ κοντά από την Αθήνα (περίπου 2,5 ώρες).

Στο λιµάνι της όπως και στα Μανδράκια (το πίσω λιµανάκι) θα δείτε δεµένα ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη. Το µέρος αν και µικρό είναι σίγουρο πως έχει πολλά να σας δείξει και να γεµίσει ευχάριστα όλες τις ώρες της ηµέρας! Δοκιµάστε τοπικές σπεσιαλιτέ στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, διασκεδάστε στο λιµάνι ή στα Μανδράκια, απολαύστε βουτιές κάθε µέρα σε διαφορετική παραλία, ξεκουραστείτε και χαλαρώστε στο όµορφο αυτό µέρος µε τους φιλόξενους ανθρώπους! Ερμιόνη - Αρχείο travelstyle.gr

Μια πανέµορφη, γραφική κωµόπολη, χτισµένη δίπλα σε ένα πευκόφυτο ακρωτήριο το Μπίστι, περιτριγυρισµένη από το γαλάζιο του ουρανού και το µπλε της θάλασσας, η Ερµιόνη έχει εξελιχθεί σε έναν δηµοφιλή τουριστικό προορισµό µε αποτέλεσµα να έχουν αναπτυχθεί τελευταία πολλές και αξιόλογες επιχειρήσεις για φαγητό, διαµονή και διασκέδαση.Μανδράκια

Από τις πιο γνωστές περιοχές της Ερµιόνης, τα Μανδράκια έχουν αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισµός. Eδώ άλλωστε είναι το πίσω λιµάνι της Ερµιόνης όπου θα δείτε να δένουν ιστιοπλοϊκά και σκάφη, ενώ συγκεντρώνει πολλές προτάσεις για φαγητό, ποτό και socializing!

Ερμιόνη - Αρχείο travelstyle.gr
Ερμιόνη - Αρχείο travelstyle.gr

Στα must see, βρίσκεται το Δάσος Μπίστι όπως και το Φαράγγι Καταφύκι. Η χερσόνησος Μπίστι στο ανατολικό άκρο δεντροφυτεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην είσοδο, δίπλα στο ξωκλήσι του Αϊ Νικόλα υπάρχουν ευρήµατα από κίονες αρχαίου ναού. Βόρεια θα συναντήσετε τον ανεµόµυλο των Μητσαίων, αγωνιστών του 1821, που χτίστηκε µεταξύ του 1780-1790. Στη θέση του βρίσκονταν και τα εργαστήρια επεξεργασίας της φηµισµένης ερµιονίτικης πορφύρας.

Το φαράγγι Καταφύκι συνδέει την Ερµιόνη µε τους Φούρνους µε µια µαγευτική διαδροµή περίπου µισής ώρας. Τip: Δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα χτισµένο το 1740 µε τµήµατα µεσαιωνικού τείχους!

Highligt φυσικά οι πολλές και υπέροχες παραλίες! Λεπίτσα Αργολίδα

Γαλαξίδι: Το πανέμορφο “στεργιανό νησί”

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το Γαλαξίδι, ένας αγαπημένος «all weather» προορισμός θα σας δώσει την εντύπωση ότι είστε σε νησί!

Το Γαλαξίδι του χθες και του σήμερα

Χαλαρώστε και απολαύστε τη διαδρομή. Σε περίπου 2-2,5 ώρες, το Γαλαξίδι, θα ξεδιπλωθεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας. Η αρχαία Οιάνθη (το σημερινό Γαλαξίδι) είναι μια πόλη της Φωκίδας, που έχει χτιστεί στο αριστερό τμήμα του κόλπου της Ιτέας. Γύρω στα μισά του 19ου αιώνα, το Γαλαξίδι γνώρισε ημέρες ακμής και πλούτου, καθώς οι έμπειροι ναυτικοί του και κυρίως η στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση του, του έδωσαν τον τίτλο του πιο ξακουστού εμπορικού λιμανιού της περιοχής.

Τα τεράστια πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα δρομάκια μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Ο Ισθμός της Κορίνθου, η Κατοχή, αλλά κυρίως τα ατμοκίνητα πλοία, που δεν σταματούσαν πια στο λιμάνι του Γαλαξιδίου, το οδήγησαν σταδιακά σε παρακμή, χωρίς όμως να καταφέρουν να του στερήσουν τίποτα από τη παλιότερη λάμψη του.

Με εργαλείο σας την πάντα «ετοιμοπόλεμη» φωτογραφική μηχανή, απαθανατίστε αξέχαστες στιγμές πλάι στα θαλασσοδαρμένα μπαλκόνια των αρχοντικών αλλά και στα «αγλιά», τις υπέροχες αυλές στρωμένες με βότσαλα, στην άγκυρα-μνημείο, που βρίσκεται στο λιμάνι, στις σκαλιστές ξύλινες πόρτες και στα λιθόστρωτα δρομάκια, που έχουν πολλά να σας διηγηθούν. Εξασφαλίστε αμέσως το κατάλυμά σας (γιατί τα τελευταία χρόνια το Γαλαξίδι έχει γίνει «μόδα») και ξεκινήστε αμέσως τις βόλτες.

Πώς θα φτάσετε ως εδώ: Το Γαλαξίδι απέχει από την Αθήνα 210 χλμ. και καλό θα ήταν να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητό σας για να κάνετε και κοντινές εκδρομές στην Aμφισσα, τη Ναύπακτο και την Ιτέα.

Στη βόλτα σας στο Γαλαξίδι θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικόλα, προστάτης των καπεταναίων του Γαλαξιδίου, που χτίστηκε από τις δωρεές τους, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα, κατασκευασμένο από τον φημισμένο Αναστάσιο Μόσχο. Το ηλιακό ρολόι στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής θα σας εντυπωσιάσει, καθώς και το καρνάγιο του Λιακόπουλου.

Αναζητήστε στη βόλτα σας τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα, που στο σύνολό τους έχουν διατηρηθεί σχεδόν άθικτα από το πέρασμα του χρόνου. Εντοπίστε το κτίριο Τσαλαγγύρα (το σημερινό Δημαρχείο), το κτίριο Αγγελή (που σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο), το κτίριο του Παρθεναγωγείου και το κτίριο Μπουρζέικο. Γαλαξίδι

Αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερο το παλιό Γαλαξίδι, δεν έχετε παρά να περπατήσετε στα λεγόμενα «καντούνια» αλλά και να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Ναυτικό Μουσείο, που θα σας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, στο ένδοξο παρελθόν. Και αν ύστερα από αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο, σας ανοίξει η όρεξη, μια επίσκεψη στα παραλιακά ταβερνάκια, θα σας ανταμείψει επαρκώς. Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι, ντόπιο κρέας, φορμαέλα και φέτα Παρνασσού!

Τέλος, αν η δίψα σας για εξερεύνηση ακόμη δεν έχει σβήσει, κάντε μια βόλτα μέχρι τις λεγόμενες «κατραμοσπηλιές», που βρίσκονται στους πρόποδες τους λόφου «Ξηροτύρι» και ονομάζονται έτσι, λόγω του μαύρου –σαν κατράμι- υγρού, που βγαίνει από τα σωθικά τους…

Φυσικά στα highlights περιλαμβάνονται και οι εκπληκτικές παραλίες!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Γαλαξίδι
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.