Το «μυστικό» χωριό σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα – Έλατα, καταρράκτες και… νεραϊδοσπηλιά

Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές της κορυφής Γερολέκας του Παρνασσού

Το «μυστικό» χωριό σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα – Έλατα, καταρράκτες και… νεραϊδοσπηλιά

Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια που απέχει από την Αθήνα περίπου 200 χιλιόμετρα, οδικώς δηλαδή 2,5 περίπου ώρες. Είναι ορεινό χωριό του δήμου Δελφών του νομού Φωκίδας με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους… Ο λόγος για τη Βάργιανη (έως 1940 ονομαζόταν Βαριάνη).

Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές της κορυφής Γερολέκας του Παρνασσού σε υψόμετρο 880 μέτρων. Σημαντικό και υπέροχο αξιοθέατο της περιοχής είναι η Νεραϊδοσπηλιά που βρίσκεται στο μέσο ενός βράχου στα νότια του χωριού και διαθέτει σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Προσφέρεται για όσους θέλουν να πάρουν μια ανάσα ηρεμίας και οξυγόνου, να κάνουν μια κοντινή εκδρομή στη φύση και να απολαύσουν εκλεκτές σπιτικές γεύσεις στις ελάχιστες ταβέρνες του χωριού. Και όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Ο μικρός παραδοσιακός οικισμός με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της Μπουρμπούλας, ξεπροβάλλει μέσα από τα εντυπωσιακά δάση του δυτικού Παρνασσού.

Το χωριό έχει και ιστορική σημασία καθώς στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, ανέδειξε δύο ήρωες, τον Καπετάν Λιάπη και τον Νίκο Μπαλαούρα. Η Βάργιανη σχεδόν ερήμωσε τη δεκαετία του 1960, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλές από τις παλιές κατοικίες του αγοράστηκαν από κατοίκους πόλεων κυρίως οι οποίοι έδωσαν ξανά ζωντάνια στη Βάργιανη και τη σημερινή της μορφή.

Αξιοθέατα

Οι πηγές Μπουρμπούλα κάτω από τα πλατάνια, το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης, το υδραγωγείο και η πλατεία του χωριού είναι σημεία που αξίζει να δείτε. Από τη Βάργιανη ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στη Νεραϊδοσπηλιά, το εντυπωσιακό και άγνωστο σπήλαιο που στο εσωτερικό του υπάρχουν λίμνες με νερό.

Ο οικισμός γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, ημέρα της Αγία Παρασκευής, στον ομώνυμο κεντρικό ναό του χωριού, ημέρα που κάθε χρόνο στη Βάργιανη γίνεται πανηγύρι- υπό κανονικές συνθήκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε τις ομορφιές του χωριού μέσα από το video:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.