Βερόνα: Η ρομαντική πόλη της Ιταλίας με τα μεσαιωνικά κάστρα που θεωρείται η πόλη του έρωτα

Θεωρείται η πόλη του έρωτα, μιας και εδώ, σύμφωνα με τον θρύλο, έζησαν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα

Βερόνα: Η ρομαντική πόλη της Ιταλίας με τα μεσαιωνικά κάστρα που θεωρείται η πόλη του έρωτα

Μια από τις ομορφότερες πόλεις του ιταλικού βορρά, που έχει κηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας από την Unesco και θεωρείται η πόλη του έρωτα, μιας και εδώ, σύμφωνα με τον θρύλο, έζησαν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα.

Η Βερόνα συνδυάζει αναγεννησιακά κτίρια, ρωμαϊκά μνημεία και μεσαιωνικά κάστρα, όλα δεμένα μεταξύ τους σε μια τέλεια αρμονία. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Αδίγης και χάρη στη γεωγραφική της θέση αποτέλεσε σημαντικό αστικό κέντρο στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αργότερα, υπήρξε τμήμα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οπότε στα στενά της δρομάκια και στις ανοιχτές πλατείες της συγκεντρώνεται ιστορία 2000 χρόνων.

Στην είσοδο της πόλης, στην Portoni della Brà, βρίσκεται η Αρένα, η τρίτη μεγαλύτερη στην Ιταλία και η πιο καλοδιατηρημένη, ένα μικρό Κολοσσαίο, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα.

Το αμφιθέατρο χωράει έως και 25.000 θεατές και σήμερα φιλοξενεί συχνά μουσικά δρώμενα, συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου φεστιβάλ όπερας Festival lirico all’Arena di Verona. Αν ταξιδέψετε τους θερινούς μήνες, το πιθανότερο είναι ότι θα πετύχετε κάποια εκδήλωση, οπότε φροντίστε εγκαίρως να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας και να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία.

Θαυμάστε το επιβλητικό Palazzo Barbieri με τους πανύψηλους ρωμαϊκούς κίονες, που σήμερα στεγάζει το δημαρχείο και ξεκινήστε από εδώ τη βόλτα σας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κάντε μια στάση στο σπίτι της Ιουλιέτας, που στην πραγματικότητα ανήκε στην οικογένεια Capello, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία ως φαίνεται για τους πολυάριθμους επισκέπτες, μιας και όλοι έχουμε ανάγκη από ένα παραμύθι. Εξαιρετικό δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής, κτίστηκε τον 13ο αιώνα και στην αυλή του δεσπόζει το μπρούτζινο άγαλμα της σαιξπηρικής ηρωίδας.

Ο μύθος λέει πως αν αγγίξει κάποιος το δεξί της στήθος, θα έχει καλοτυχία. Μπορείτε αν θέλετε με έξι ευρώ να περάσετε και στο εσωτερικό του σπιτιού και να ανέβετε στο μπαλκόνι, που είναι βέβαια προσθήκη του 20ου αιώνα και έγινε για καθαρά τουριστικούς λίγους, αλλά η αλήθεια είναι πως καλύτερα να το αποφύγετε, μιας και η ουρά είναι πραγματικά μεγάλη και η περιήγηση δεν πρόκειται να κρατήσει πάνω από πέντε λεπτά, εκτός να θέλετε να δείτε το κρεβάτι που χρησιμοποίησε ο Φράνκο Τζεφιρέλι στην ταινία του. Καλύτερα πάντως να κερδίσετε χρόνο και να γράψετε το όνομά σας στον τοίχο, που όλοι αφήνουν σημειώματα αγάπης, μαζί με μια ευχή!

Το ιστορικό μπαλκόνι της Ιουλιέτας:

Προχωρήστε στην Piazza Delle Erbe, την «πλατεία των βοτάνων», όπου συγκεντρώνεται η κίνηση. Περιβάλλεται από υπέροχα μεσαιωνικά κτίρια, που θα σας αφήσουν άφωνους, ενώ στο κέντρο της, δεσπόζει το σιντριβάνι της Madonna Verona από το 1368, που αποτελεί και το σύμβολο της πόλης. Μπορείτε να κάνετε μια στάση και να πιείτε ένα procecco,- άλλωστε η επαρχία του Βένετο στην οποία ανήκει η Βερόνα φημίζεται για τα κρασιά της.

Παλιότερα, εδώ υπήρχε μια υπαίθρια αγορά τροφίμων κυρίως, που σήμερα έχει αντικατασταθεί από πάγκους με οικονομικά σουβενίρ. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας, βρίσκεται ο Torre dei Lamberti, ένας πύργος ύψους 84 μέτρων, που χτίστηκε μεταξύ του δωδέκατου και του δέκατου πέμπτου αιώνα. Μπορείτε να ανεβείτε τα 368 σκαλοπάτια του, ή να πάρετε το ασανσέρ για να φτάσετε στην κορυφή και να απολαύσετε την πανοραμική θέα.

O εμβληματικός πύργος «Torre dei Lamberti»:

Παραπλεύρως της πλατείας, βρίσκεται και η Arco della Costa. Αν κοιτάξετε ψηλά θα δείτε να κρέμεται ένα μεγάλο κόκκαλο, πιθανόν από φάλαινα. Ο μύθος λέει πως αυτό το κόκκαλο θα πέσει, αν περάσει από κάτω κάποιος που δεν έχει πει ποτέ ψέματα. Μέχρι σήμερα πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί!Πολύ κοντά βρίσκονται και οι Τάφοι των Σκαλιτζέρι, της ομώνυμης δυναστείας που κυβέρνησε την πόλη από τον 13ο έως τον 14ο αιώνα. Είναι χτισμένοι στον περίβολο της εκκλησίας Santa Maria Antica και θεωρούνται από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Βερόνα.

Η περίφημη αψίδα «Arco della Costa»:

Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το Castelvecchio, ένα κτιριακό συγκρότημα με πύργους και φρούρια, καθώς και μια πλίνθινη γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό. Το μουσείο, αφιερωμένο στη μεσαιωνική περίοδο της πόλης, διαθέτει δεκαέξι αίθουσες γεμάτες με σπάνια έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, αναγεννησιακά χάλκινα αγάλματα, αρχαιολογικά ευρήματα, νομίσματα, όπλα και πανοπλίες. Διασχίστε τη γέφυρα Σκαλιτζέρι που ξεχωρίζει για το κόκκινο χρώμα της. Ειδικά τις απογευματινές ώρες οι αντανακλάσεις του φωτός την κάνουν να μοιάζει παραμυθένια.

Το Castelvecchio της Βερόνας:

Μια βόλτα στον κήπο Giusti, από τους πιο όμορφους της ύστερης Αναγέννησης, θα σας αναζωογονήσει. Αν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπέστη σημαντικές φθορές, σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως, συνθέτοντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Για το γεύμα σας, αν θέλατε να αποφύγετε την πολυκοσμία προτιμήστε την Piazza dei Signori), που την ονομάζουν «σαλόνι της Βερόνας», αλλά και «πλατεία του Δάντη», μιας και στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του ποιητή, που έζησε εδώ, όταν εξορίστηκε από τη Φλωρεντία. Εναλλακτικά, δοκιμάστε την Osteria Sottoriva που πηγαίνουν συνήθως ντόπιοι, όπου σερβίρονται οι τοπικές σπεσιαλιτέ όπως bigoli con ortica e ricotta affumicata (χοντρά σπαγγέτι με τσουκνίδες και καπνιστή ρικότα), pastissada (στιφάδο άλογο)και risotto al tastasal (ριζότο με σάλτσα λουκάνικου). Μην παραλείψετε να γευτείτε το τοπικό γλυκό, Βaci di Giulietta (το φιλί της Ιουλιέτας), ενώ το πιο απολαυστικό gelato θα το φάτε στη Gelateria Savoia στη Via Roma.

Η ξακουστή ταβέρνα Osteria Sottoriva:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @francescoricasoli

Από κρασιά, θα βρείτε άπειρες ποικιλίες, αλλά για να μην μπερδευτείτε, επιλέξτε τo Amarone, που φτιάχτηκε τυχαία. Ο κατασκευαστής του στην πραγματικότητα ήθελε να φτιάξει κρασί Recioto, αλλά το ξέχασε και έμεινε στο βαρέλι για πολύ καιρό. Το προϊόν συνέχισε τη ζύμωση και έτσι απέκτησε την ιδιαίτερη πικρή του γεύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η Βερόνα φημίζεται για τα φινετσάτα καταστήματά της, που θα τα βρείτε στην πεζοδρομημένη Via Mazzini. Αξίζει να αγοράσετε ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια, που θα τα βρείτε σε αρκετά καλές τιμές, καθώς κατασκευάζονται από ιταλικές βιοτεχνίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.