Ζαγορά: Το όμορφο χωριό του Πηλίου που αξίζει να το επισκεφθείς για μια φθινοπωρινή εκδρομή

Ο μαγικός αυτός προορισμός συνδυάζει βουνό και θάλασσα

Ζαγορά: Το όμορφο χωριό του Πηλίου που αξίζει να το επισκεφθείς για μια φθινοπωρινή εκδρομή

Το φθινόπωρο είναι εδώ, ο καιρός ιδανικός για μια εκδρομή και το Πήλιο μια εξαιρετική επιλογή! Ο μαγικός αυτός προορισμός συνδυάζει βουνό και θάλασσα και είναι πανέμορφος κάθε εποχή του χρόνου.

Το Πήλιο έχει πολλά και πανέμορφα χωριά, εδώ όμως θα πάμε μέχρι την όμορφη Ζαγορά με τα πετρόκτιστα αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια.

Πανοραμική εικόνα της Ζαγοράς

Μπορεί να διατηρεί ένα σχετικά ήσυχο προφίλ σε σχέση με άλλα πηλιορείτικα χωριά , αποπνέει, όµως, µια αίσθηση του τόπου εκείνου που δεν τον βλέπεις απλώς αλλά τον ζεις!

Τι θα κάνετε

Το φθινόπωρο «ζητάει» εξοχή και το Πήλιο µας έρχεται πρώτο στο µυαλό! Αποφασισµένοι να µην αφήσουµε τον φιδογυριστό δρόµο να µας πτοήσει, 44 χλµ. µετά τον Βόλο καταλήγουµε στη Ζαγορά.

Δεν είναι γραφική µε την κλασική έννοια ούτε το πιο δηµοφιλές των χωριών του Βουνού των Κενταύρων. Έχει, όµως, την απόλυτη γοητεία της αυθεντικότητας. Απλωµένη σε µια καταπράσινη πλαγιά, χωρίζεται σε 4 συνοικίες –Αγία Παρασκευή, Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργιος, Σωτήρα–, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισµός µε διώροφα αρχοντικά, πέτρινα γεφύρια και παραδοσιακές κρήνες και είναι υπερήφανη για την καλλιτεχνική και πνευµατική κληρονοµιά της.

Χαρακτηριστική εικόνα στη Ζαγορά Πηλίου

Ξεκινήστε την περιήγησή σας µε µια βόλτα στις γειτονιές της, χαθείτε στα λιθόκτιστα καλντερίµια, ξαποστάστε στην Πλατεία του Αγ. Γεωργίου µε τα τεράστια πλατάνια, τα καφενεδάκια και τα ταβερνάκια και µπείτε στην οµώνυµη εκκλησία, για να θαυµάσετε το επίχρυσο τέµπλο και τον περίτεχνο άµβωνα.

Και, αν επιµένετε για αξιοθέατα θα τα βρείτε! Πρώτο και καλύτερο το Ελληνοµουσείο, το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου, όπου µαθήτευσε, µεταξύ άλλων, και ο Ρήγας Φεραίος. Επόµενη στάση, η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, µε ιστορία από τον 18ο αι. και µια σπάνια συλλογή, και ο Ναός της Αγίας Κυριακής µε το σκαλιστό τέµπλο, δείγµα της περίφηµης ξυλογλυπτικής του Πηλίου. Αυτά είναι τα µισά που µπορείτε να δείτε και να κάνετε στο χωριό.

Τα άλλα µισά «απλώνονται» στις µοναδικές περιπατητικές διαδροµές και τις δραστηριότητες, σε ένα µοναδικής οµορφιάς τοπίο, που µπορούν να πείσουν ακόµα και τον λιγότερο δραστήριο επισκέπτη. Από πεζοπορία, ποδηλασία, διαδροµές 4×4 στο δάσος της Μιτζέλας και οργανωµένες εκδροµές για canyoning στα φαράγγια της περιοχής, εδώ θα έρθετε σε απόλυτη επαφή µε τη φύση.

Ήξερες ότι

Η κυριότερη πηγή πλούτου για τους κατοίκους της Ζαγοράς είναι τα µήλα; Ο ΠΟΠ κατακόκκινος καρπός ποικιλίας στάρκιν, που παράγεται κατ’ εξοχήν στην περιοχή, ταξιδεύει σε όλο τον κόσµο µε το εµπορικό σήµα Zagorin, από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ζαγοράς, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα 100 χρόνια συνεχούς παραγωγής και λειτουργίας.

Πώς να πάτε

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οδικώς από την Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης µέχρι τον Βόλο. Από εκεί παίρνετε την επαρχ. οδό Βόλου – Άλλης Μεριάς, που συνεχίζεται σε επαρχ. οδό Πορταριάς – Ζαγοράς (372 χλµ., 4 ώρες & 30′).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.