Λέγε-λέγε οι Βρετανοί στο τέλος θα πείσουν τους Ρώσους να τους ρίξουν πυρηνικά

Arabica ή Robusta: Ξέρουμε τη διαφορά ή διαλέγουμε καφέ στην τύχη;

Ο καφές είναι για πολλούς μια καθημερινή απόλαυση, αλλά πίσω από κάθε κόκκο κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος

Arabica ή Robusta: Ξέρουμε τη διαφορά ή διαλέγουμε καφέ στην τύχη;

Είναι από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο, όμως λίγοι γνωρίζουν πραγματικά τι κρύβεται πίσω από την αγαπημένη μας συνήθεια. Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες κόκκων καφέ, μόνο δύο κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.
Όταν αναφερόμαστε στον καφέ, που πίνουμε κάθε μέρα, όμως, δύο είδη έχουν σημασία.

Η Arabica και η Robusta διαφέρουν αισθητά σε γεύση, τρόπο καλλιέργειας και ποιότητα, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι επιλέγουμε.

Η Arabica, αν και παίρνει το όνομά της από την αραβική χερσόνησο, καλλιεργείται ευρέως σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και η Νέα Γουινέα. Αναπτύσσεται σε μεγάλα υψόμετρα και ευνοείται από τροπικά, υγρά κλίματα. Το προφίλ της ξεχωρίζει για την ήπια οξύτητα, τα αρωματικά χαρακτηριστικά και τις νότες φρούτων, λουλουδιών, ξηρών καρπών ή σοκολάτας. Η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη είναι σχετικά χαμηλή – περίπου 1,5% – και συχνά αποτελεί τη βάση για specialty καφέδες υψηλής ποιότητας.

Αντίθετα, η Robusta είναι πιο ανθεκτική ποικιλία, με καταγωγή από την Αφρική. Καλλιεργείται σε χαμηλότερα υψόμετρα και αντέχει καλύτερα στις ακραίες συνθήκες, γι’ αυτό και η παραγωγή της είναι πιο αποδοτική και οικονομική. Η γεύση της είναι πιο έντονη, με εμφανή πικράδα και γήινες νότες, ενώ η καφεΐνη της αγγίζει το 3%. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε εμπορικά χαρμάνια, αλλά και για πιο δυνατές, «συμπαγείς» γεύσεις.

Η ποιότητα του καφέ όμως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ποικιλία. Παράγοντες όπως το μικροκλίμα, το υψόμετρο, οι τεχνικές συγκομιδής και επεξεργασίας επηρεάζουν καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, δεν είναι απόλυτο πως η Arabica είναι πάντα ανώτερη ή η Robusta κατώτερη. Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα και από τις δύο πλευρές.

Στην πράξη, πολλές εταιρείες επιλέγουν να συνδυάσουν τις δύο ποικιλίες, δημιουργώντας χαρμάνια (blends) που εξισορροπούν τα χαρακτηριστικά τους. Η Robusta δίνει σώμα και ένταση, ενώ η Arabica φέρνει αρωματική πολυπλοκότητα και ευχάριστη οξύτητα – ειδικά σε espresso μίγματα.

Τι να επιλέξετε τελικά;
Η απάντηση είναι απλή: ό,τι ταιριάζει στο γούστο σας. Αν προτιμάτε έναν απαλό, ευωδιαστό καφέ, δοκιμάστε 100% Arabica. Αν πάλι σας αρέσουν οι δυνατές γεύσεις και η πλούσια κρέμα, ένα blend με Robusta ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ