
Nέα 15ετής μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος και ζαχαρούχων αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και άλλων χρόνιων ασθενειών.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν σχεδόν 2.500 ηλικιωμένους και διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τις πιο ανθυγιεινές διατροφές, πλούσιες σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον και μπιφτέκια, καθώς και σε αναψυκτικά, εμφάνισαν εγκεφαλικές και καρδιακές παθήσεις με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.
Αντίθετα, όσοι ακολούθησαν μια διατροφή τύπου μεσογειακής, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια και υγιεινά λιπαρά, κατέληξαν να εμφανίζουν σημαντικά λιγότερες χρόνιες παθήσεις σε σχέση με εκείνους με τις πιο φτωχές διατροφές.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging, παρακολούθησε συμμετέχοντες από τη Σουηδική Εθνική Μελέτη για τη Γήρανση και τη Φροντίδα στο Κουνγκσχόλμεν. Η μέση ηλικία στην αρχή της μελέτης ήταν τα 71 έτη και παραπάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια, με την ποιότητα της διατροφής τους να αξιολογείται επανειλημμένως μέσω ερωτηματολογίων τροφίμων.
Η μελέτη δεν έθεσε τους ανθρώπους σε συγκεκριμένα διατροφικά πλάνα. Αντίθετα, οι ερευνητές εξέτασαν τις φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και τις βαθμολόγησαν ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονταν σε ορισμένα αναγνωρισμένα υγιεινά πρότυπα.
Η μεσογειακή διατροφή, παραδοσιακή στη νότια Ευρώπη, βασίζεται σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο, με ελάχιστο κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένα τρόφιμα.
Στο μεταξύ, η MIND διατροφή δημιουργήθηκε για να προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου και συνδυάζει στοιχεία της μεσογειακής προσέγγισης με τη διατροφή DASH, η οποία έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την αρτηριακή πίεση μέσω της χαμηλής πρόσληψης αλατιού.
Η MIND δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα μούρα, καθώς και στον περιορισμό των τηγανητών, του βουτύρου και των γλυκών.
Αντίθετα, μια διατροφή που συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία στον Εμπειρικό Δείκτη Φλεγμονώδους Διατροφής -με μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων προϊόντων και ζαχαρούχων ποτών- συνδέθηκε με ταχύτερη συσσώρευση ασθενειών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν όχι μόνο μεμονωμένες παθήσεις αλλά και τη «πολυνοσηρότητα», τον συνολικό αριθμό χρόνιων ασθενειών με τις οποίες ζει κάποιος καθώς γερνά.
Σε αυτές περιλαμβάνονταν καρδιοπάθειες, άνοια, κατάθλιψη, Πάρκινσον, διαβήτης, καρκίνος και μυοσκελετικά προβλήματα όπως αρθρίτιδα ή οστεοπόρωση.
Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, τα άτομα με τις πιο υγιεινές διατροφές είχαν κατά μέσο όρο δύο έως τρεις λιγότερες χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στη διατροφική ποιότητα.
Η διατροφή συνδέθηκε με τη συσσώρευση καρδιαγγειακών και νευροψυχιατρικών παθήσεων -στις οποίες περιλαμβάνονται η άνοια, η νόσος Πάρκινσον και η κατάθλιψη-, αλλά όχι με μυοσκελετικές παθήσεις.
Η είδηση έρχεται καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κακή διατροφή και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τροφοδοτούν μια επιδημία ασθενειών του τρόπου ζωής, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι το Αλτσχάιμερ.
Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι τα ευρήματά τους προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που δείχνουν ότι η ποιότητα της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στη υγιή γήρανση, ενδεχομένως επιβραδύνοντας τη διαδικασία της «φλεγμονογήρανσης», της χαμηλού επιπέδου φλεγμονής που συσσωρεύεται στο σώμα με την ηλικία και συντελεί σε πολλαπλές ασθένειες.