Λέγε-λέγε οι Βρετανοί στο τέλος θα πείσουν τους Ρώσους να τους ρίξουν πυρηνικά

Τα μαγειρεμένα ή τα ωμά καρότα είναι πιο υγιεινά; – Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν

Οι μέθοδοι μαγειρέματος κάνουν τη διαφορά

Τα μαγειρεμένα ή τα ωμά καρότα είναι πιο υγιεινά; – Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν

Μπορεί τα ωμά καρότα να προσφέρουν άφθονη τραγανότητα και φυτικές ίνες, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες το μαγείρεμά τους μπορεί να «ξεκλειδώσει» υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών.

Η κατανόηση της επιστήμης πίσω από αυτή τη διαφορά μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας των καρότων για μέγιστα οφέλη υγείας.

Έχουν τα μαγειρεμένα καρότα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα ωμά;

Ναι. Όταν τα καρότα μαγειρεύονται, ορισμένα αντιοξειδωτικά (ιδιαίτερα η βήτα-καροτίνη) γίνονται πιο βιοδιαθέσιμα. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την όραση, την ανοσολογική λειτουργία και την υγεία του δέρματος.

Τα ωμά καρότα περιέχουν άφθονη βήτα-καροτίνη, αλλά τα ινώδη κυτταρικά της τοιχώματα δυσκολεύουν την απορρόφησή της από το σώμα.

Το μαγείρεμα διασπά αυτά τα τοιχώματα, επιτρέποντας την ευκολότερη απελευθέρωση του θρεπτικού συστατικού στην κυκλοφορία του αίματος.

Ποια θρεπτικά συστατικά των καρότων ενισχύονται από το μαγείρεμα;

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό που βελτιώνεται με το μαγείρεμα είναι η βήτα-καροτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι -σε σύγκριση με τα ωμά καρότα- τα επίπεδα αυτού του αντιοξειδωτικού μπορούν να αυξηθούν έως και τρεις φορές μετά το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό.

  • Βήτα-καροτίνη → Βιταμίνη Α: Απορροφάται καλύτερα όταν τα καρότα μαγειρεύονται με μικρή ποσότητα λίπους (όπως ελαιόλαδο).
  • Λουτεΐνη: Επίσης, γίνεται ελαφρώς πιο διαθέσιμη με απαλό μαγείρεμα.
  • Πολυφαινόλες: Ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις γίνονται πιο εύκολες στη χρήση από τον οργανισμό.

Χάνονται θρεπτικά συστατικά κατά το μαγείρεμα;

Ναι. Οι ευαίσθητες στη θερμότητα βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, τείνουν να μειώνονται όταν τα καρότα βράζονται ή παραμαγειρεύονται. Εντούτοις, τα καρότα δεν είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμίνης C σε σύγκριση με τα εσπεριδοειδή ή τις πιπεριές, επομένως αυτή η απώλεια είναι λιγότερο σημαντική από διατροφικής άποψης.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος κάνουν τη διαφορά:

  • Το βράσιμο μπορεί να απελευθερώσει υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο νερό μαγειρέματος.
  • Το μαγείρεμα στον ατμό και στον φούρνο διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη βήτα-καροτίνη.
  • Ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος που περιορίζει την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Μαγειρεμένα vs. ωμών καρότων: Σύγκριση θρεπτικών συστατικών

Πρέπει να τρώτε τα καρότα ωμά ή μαγειρεμένα;

Τόσο τα ωμά όσο και τα μαγειρεμένα καρότα έχουν οφέλη για την υγεία.

Τα ωμά καρότα είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C και παρέχουν μέγιστη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα μαγειρεμένα καρότα είναι ανώτερα για την απορρόφηση της βήτα-καροτίνης.

Για καλύτερα αποτελέσματα:

  • Καταναλώνετε τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα καρότα ως μέρος της διατροφής σας.
  • Συνδυάστε τα μαγειρεμένα καρότα με ένα υγιές λίπος (π.χ. ελαιόλαδο) για καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
  • Επιλέξτε μαγείρεμα στον ατμό ή στον φούρνο αντί για παρατεταμένο βράσιμο, για να διατηρήσετε τις βιταμίνες.

Συχνές Ερωτήσεις

Τα μαγειρεμένα καρότα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα ωμά;

Το μαγείρεμα δεν προσθέτει θερμίδες εκτός αν χρησιμοποιήσετε λάδι ή βούτυρο. Τα καρότα έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες είτε είναι ωμά είτε μαγειρεμένα.

Μπορεί το υπερβολικό μαγείρεμα των καρότων να μειώσει τα οφέλη τους;

Ναι. Το παρατεταμένο βράσιμο μπορεί να καταστρέψει τα αντιοξειδωτικά και να απελευθερώσει θρεπτικά συστατικά στο νερό. Το απαλό μαγείρεμα στον ατμό ή στον φούρνο είναι καλύτερο.

Είναι ο χυμός καρότου τόσο υγιεινός όσο η κατανάλωση ολόκληρων καρότων;

Ο χυμός παρέχει συμπυκνωμένη βήτα-καροτίνη, αλλά αφαιρεί τις φυτικές ίνες. Η κατανάλωση ολόκληρου του λαχανικού υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μπορεί η κατανάλωση πολλών μαγειρεμένων καρότων να προκαλέσει προβλήματα;

Η υπερβολική πρόσληψη βήτα-καροτίνης μπορεί προσωρινά να προσδώσει μια πορτοκαλί όψη στην επιδερμίδα (καροτιναιμία), αλλά αυτό είναι ένα ακίνδυνο, προσωρινό και αναστρέψιμο αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ