
Οι κόκκινες πιπεριές αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας, καθώς έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Συγκεκριμένα, είναι διατροφικά πολύτιμες με πιθανές προστατευτικές επιδράσεις έναντι ορισμένων από τα πιο ανησυχητικά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, η γνωστική εξασθένηση και ο χρόνιος πόνος στις αρθρώσεις.
Διατροφικό προφίλ κόκκινων πιπεριών (ανά μερίδα 100 g)

*ΣΗΠ = Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα
Πώς οι κόκκινες πιπεριές βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου
Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, βιταμίνη C και φλαβονοειδή, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή, όπως οι κόκκινες πιπεριές, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του στομάχου και του μαστού. Φυσικά οι πιπεριές από μόνες τους δεν αποτελούν θεραπεία, αλλά συμβάλλουν σημαντικά στο πλαίσιο μιας διατροφής για πρόληψη του καρκίνου.
Πώς οι κόκκινες πιπεριές προστατεύουν από την εξασθένηση της μνήμης
Τα αντιοξειδωτικά στις κόκκινες πιπεριές πιστεύεται και ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία.
Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά, όπως οι κόκκινες πιπεριές, έχουν συνδεθεί σταθερά με καλύτερη μνήμη, εστίαση/προσήλωση και ταχύτητα επεξεργασίας σε ηλικιωμένους πληθυσμούς.
Πώς οι κόκκινες πιπεριές υποστηρίζουν την υγεία των αρθρώσεων
Ο πόνος στις αρθρώσεις συχνά προκύπτει από χρόνια φλεγμονή ή αλλοίωση του χόνδρου σε παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Οι κόκκινες πιπεριές παρέχουν θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να υποστηρίξουν την υγεία του συνδετικού ιστού.
Η τακτική κατανάλωση κόκκινων πιπεριών, μαζί με άλλες αντιφλεγμονώδεις τροφές, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας διατροφής, που προάγει την μακροχρόνια κινητικότητα των αρθρώσεων και την μείωση του πόνου.
Συχνές Ερωτήσεις
Οι κόκκινες πιπεριές έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις πράσινες;
Ναι. Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλήρως ώριμες πράσινες πιπεριές και περιέχουν σημαντικά περισσότερη βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη και αντιοξειδωτικά.
Μπορεί η καθημερινή κατανάλωση κόκκινων πιπεριών να είναι επιβλαβής;
Γενικά όχι, αλλά άτομα με ευαίσθητο στομάχι μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα ή αέρια. Η μετριοπάθεια είναι καλύτερη.
Είναι οι μαγειρεμένες κόκκινες πιπεριές ακόμα υγιεινές;
Ναι. Αν και ένα μέρος της βιταμίνης C χάνεται κατά το μαγείρεμα, τα καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη γίνονται πιο βιοδιαθέσιμα όταν οι πιπεριές μαγειρεύονται.
Μπορούν οι κόκκινες πιπεριές να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους;
Ναι. Έχουν χαμηλές θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην προώθηση του κορεσμού, καθιστώντας τες μια υγιεινή επιλογή για τον έλεγχο του βάρους.
Πρέπει τα άτομα με αρθρίτιδα να τρώνε τακτικά κόκκινες πιπεριές;
Ναι. Η βιταμίνη C και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις τους μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων, αν και θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αντιφλεγμονώδους δίαιτας.