ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Πάγωμα» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στους δανειολήπτες για να κάνουν ρύθμιση

Δεν θα γίνουν τον Αύγουστο οι διαδικασίες

«Πάγωμα» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στους δανειολήπτες για να κάνουν ρύθμιση

Το υπουργείο Οικονομικών κατάθεσε τροπολογία στην Βουλή που προβλέπει “πάγωμα” των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για έναν μήνα σε εκατοντάδες δανειολήπτες.

Η διάταξη προβλέπει ότι δεν θα υπολογιστεί το διάστημα 1- 31 Αυγούστου στην περίοδο του διμήνου που έχουν οι οφειλέτες για να καταλήξουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες, όπως αναφέρεται σε διάταξη του νέου πτωχευτικού νόμου.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο δεν θα πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, εκτός αυτών που έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης από τον οφειλέτη και των προπαρασκευαστικών διαδικαστικών πράξεων (συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης) για τη διενέργεια μελλοντικών πλειστηριασμών.

Έτσι, το ραντεβού ανανεώνεται για τον Σεπτέμβριο, κατά τον οποίον έχουν προγραμματιστεί 807 πλειστηριασμοί που αφορούν από θέσεις στάθμευσης και αποθήκες μέχρι ξενοδοχειακές μονάδες.

Φαίνεται πως μετά το πολύμηνο lockdown και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που ενεργοποιήθηκαν με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα τράπεζες και servicers αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητες.

Όπως προβλέπει το άρθρο 10 της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, «αν δεν υπογραφεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η διαδικασία θεωρείται περατωθείσα ως άκαρπη. Η προθεσμία αυτή ισχύει και στην περίπτωση υποβολής σε διαμεσολάβηση.

Σε περίπτωση που τίθεται από αρμόδια υπηρεσία προθεσμία θεραπείας, η προθεσμία παρατείνεται για 15 εργάσιμες ημέρες. Για το πρώτο έτος εφαρμογής του νόμου, εάν στην κατά τα ανωτέρω δίμηνη προθεσμία μεσολαβεί ο μήνας Αύγουστος, το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου δεν συνυπολογίζεται».

Σημειώνεται ότι προστασία από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία έχουν πλέον μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία όμως θα δηλώσουν στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ότι προτίθενται να ενταχθούν στον νέο πτωχευτικό νόμο.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα διαρκέσει ως τη δημιουργία του ιδιωτικού φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίον θα περνούν τα ακίνητα όσων πτωχεύουν.

Για να μην υπάρχουν περιστατικά έξωσης, οι δανειολήπτες θα έχουν το δικαίωμα παραμονής στο σπίτι καταβάλλοντας ενοίκιο στον φορέα για ένα διάστημα 12 ετών, με προοπτική επαναγοράς του στις εμπορικές τιμές εκείνης της εποχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.