Μετά τα μακαρόνια και τα ψαρικά να ξεχάσουμε και το ρύζι; Μήπως να τρώμε έντομα;

Τι αναφέρει άρθρο από το Science News

Μετά τα μακαρόνια και τα ψαρικά να ξεχάσουμε και το ρύζι; Μήπως να τρώμε έντομα;

Η κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την έλλειψη βασικών ειδών, όπως τα μακαρόνια, τα ψαρικά και τα κρεατικά.

Όμως ένα ακόμη φυσικό αγαθό φέρεται να βρίσκεται σε κίνδυνο για εξαφάνιση. Ο λόγος για το ρύζι.

Ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Science News λέει ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί να προκαλέσει κατάρρευση στην παραγωγή ρυζιού. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Τα δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δείχνουν οριστικά ότι η παραγωγή ρυζιού αυξάνεται σταθερά καθώς η γη θερμαίνεται μετριοπαθώς ως απάντηση στις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας.

Το άρθρο, με τίτλο «Το ρύζι τροφοδοτεί τον μισό κόσμο. Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες της κλιματικής αλλαγής το θέτουν σε κίνδυνο», ισχυρίζεται ότι η παραγωγή ρυζιού κινδυνεύει σε όλο τον κόσμο λόγω των ενισχυμένων ακραίων καιρικών φαινομένων από την κλιματική αλλαγή.

Το Science News γράφει:

“Οι αγρότες στην Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία, το Βιετνάμ-τις μεγαλύτερες ρυζοκαλλιέργειες-καθώς και στη Νιγηρία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ρυζιού της Αφρικής-ανησυχούν επίσης για τη ζημιά που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην παραγωγή ρυζιού. Πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν το 20% ή περισσότερες από τις θερμίδες τους από τους χνουδωτούς κόκκους. Και η ζήτηση αυξάνεται στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στην Αφρική”.

Η Science News ενθαρρύνει τους φόβους για μείωση του ρυζιού από την κλιματική αλλαγή χωρίς αναφορά σε στοιχεία ή δεδομένα

Ωστόσο, στην πρόσφατη Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης (AR6), η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε ότι οι βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί, αλλά όχι οι πλημμύρες, γράφοντας, «οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις δεν οδηγούν πάντα σε μεγαλύτερες πλημμύρες… [και] υπάρχει χαμηλή εμπιστοσύνη στην ανθρώπινη επιρροή σε αλλαγές στις υψηλές ροές ποταμών σε παγκόσμια κλίμακα».

Όσον αφορά την ξηρασία, η IPCC διακρίνει τέσσερις κατηγορίες ξηρασίας στο AR6: υδρολογική, μετεωρολογική, οικολογική και γεωργική.

Σύμφωνα με την IPCC, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τον αριθμό, τη διάρκεια ή την ένταση των υδρολογικών ή μετεωρολογικών ξηρασιών και έχει μόνο μέτρια εμπιστοσύνη ότι «συνέβαλε στις αλλαγές των γεωργικών και οικολογικών ξηρασιών και οδήγησε σε αύξηση τη συνολική πληγείσα γη».

Ακόμη και για οικολογικές και γεωργικές ξηρασίες τα δεδομένα είναι μικτά.

Επειδή ούτε οι πλημμύρες ούτε η ξηρασία αυξάνονται σε αριθμό ή ένταση, δεν μειώνουν επίσης την παραγωγή ρυζιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκομιδές ρυζιού σημειώνουν τακτικά ρεκόρ σε κάθε χώρα. Τα στοιχεία του FAO που καταγράφηκαν μεταξύ 2000 και 2019 δείχνουν ότι η παραγωγή ρυζιού αυξήθηκε περισσότερο από 26 % παγκοσμίως, θέτοντας νέα ρεκόρ παραγωγής κατά 12 φορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.