Όταν μίλησε ο Πιερρακάκης, σίγησε ο Τραμπ. Έτσι απλά...

MyData: «Τέλος χρόνου» για ηλεκτρονικά βιβλία και ταμειακές μηχανές

Έρχονται πρόστιμα

MyData: «Τέλος χρόνου» για ηλεκτρονικά βιβλία και ταμειακές μηχανές

Τελειώνει ο χρόνος για την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Με βάση την νομοθεσία η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και πλέον έχουμε μπει στην περίοδο της υποχρεωτικότητας

Μάλιστα εντός του μηνός θα είναι έτοιμη η διάταξη με την οποία ορίζονται τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για όσους δεν τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία καθώς και ο χρόνος ενεργοποίησή τους είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Έτσι λοιπόν όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν θα διαβιβάζουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDΑΤΑ τα στοιχεία για τα τιμολόγια που εκδίδουν, θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες.

Την ίδια τύχη, από πλευράς προστίμων, θα έχουν και εκείνοι που μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν προχωρήσουν όπως οφείλουν, στην αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών.

Βέβαια η Όμικρον μπορεί να ανατρέψει τα πάντα ή αν μη τι άλλο κάνει το υπουργείο Οικονομικών και τη ΑΑΔΕ να κάνουν και δεύτερες σκέψεις. Σε πρώτη φάση αυτό μεταφράζεται στο να διατηρηθούν «παγωμένες» οι ποινές που θα θεσμοθετηθούν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου που λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους υπόχρεους για να «περάσουν» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει το 2021.

Μετά το τέλος Δεκεμβρίου έληξε η περίοδος πιλοτικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων χωρίς πρόστιμα. Κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν αυτόματη ανάρτηση των τιμολογίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ηλεκτρονική καταχώρηση έως τις 20 του επόμενου μήνα για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Ωστόσο, η αγορά έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων με την ΑΑΔΕ να καταγράφει ρεκόρ ψηφιακών παραστατικών μέσω του ΜyData. Περισσότερες από 576.000 επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την πλατφόρμα ενώ πάνω από 106.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την εφαρμογή «timologio» της ΑΑΔΕ.

Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης – πελάτη (έξοδα).

Έρχονται πρόστιμα και για ταμειακές

Για την ώρα, πρόστιμα προβλέπονται από την 1η Απριλίου σε όσους δεν προχωρήσουν έως τις 31 Μαρτίου σε αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών. Η απόφαση με την οποία δίνεται τρίμηνη παράταση αφορά 179 τύπους ταμειακών μηχανών οι οποίες είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν μπορούν να συνδεθούν online με το Taxisnet και θα πρέπει να αποσυρθούν έως τις 31 Μαρτίου.

Από την 1η Απριλίου εάν δεν υπάρξει κι άλλη παράταση οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».

Στα πλάνα της ΑΑΔΕ βρίσκεται η θεσμοθέτηση ταμειακών μηχανών «κλειστού τύπου» που θα περιλαμβάνουν POS, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2024 και προβλέπει επίσης την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου. Το μέτρο αναμένεται να βάλει «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή και να περιορίσει τις απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ανήλθαν το 2019 στα 5,3 δισ. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.