ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έτος-σοκ το 2022: Εξαφανίστηκαν 52 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως – Η Ελλάδα στη «μέγγενη» της ακρίβειας

Τι έρχεται...

Έτος-σοκ το 2022: Εξαφανίστηκαν 52 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως – Η Ελλάδα στη «μέγγενη» της ακρίβειας

«Το 2022 θα είναι έτος ακραίας φτωχοποίησης των Ελλήνων», τόνισε στη συνέντευξη του στο pronews.gr ο γιατρός-ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και δυστυχώς φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τις μελέτες υπάρχουν 52 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας το 2022 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι παγκοσμίως θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας.

Η περιδίνηση συνεχίζεται όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας που υποχρεώθηκε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών του όχι όμως στον ίδιο βαθμό για όλους.

«Άνιση επίσης κυρίως λόγω της άνισης προμήθειας εμβολίων, λόγω της άνισης δυνατότητας οικονομικής στήριξης και διαφορετικών οικονομικών δυνατοτήτων. Κάποιες χώρες, κάποιες περιοχές, τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλες. Ο πλούσιος κόσμος, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική επιστρέφει σε προ-πανδημικά επίπεδα ταχύτερα» ανέφερε ο Γκάι Ράιντερ, Γενικός Διευθυντής της ILO.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον είναι εκείνες που όχι μόνο καθυστερούν την ανάκαμψη αλλά και θα βρεθούν άνεργοι συνολικά 270 εκατομμύρια άνθρωποι.

Και φυσικά ποιες είναι οι χώρες που θα δεχθούν την μεγαλύτερη πίεση; Αυτές που έχουν τα περισσότερα μέτρα και που βασίζονται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών, δηλαδή χώρες όπως η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια είναι στα «κόκκινα», καθώς πλέον οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα και οι πολίτες πρέπει να είναι ψύχραιμοι προτού ανοίξουν τους λογαριασμούς.

Η χειρότερη, δε, περίοδος θα είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, καθώς τότε γίνονται εκατομμύρια μετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις καταναλώσεις ρεύματος της περιόδου Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι -παραδοσιακά- οι πιο «τσουχτεροί» λόγω μεγάλων καταναλώσεων και ειδικά φέτος θα είναι πολύ επιβαρυμένοι, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, στοιχείο που προκύπτει και από τα ίδια τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτά, εφόσον η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2022 διαμορφωθεί στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα -έναντι 20 ευρώ πέρυσι-, οι απώλειες για το ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ. Νούμερο που θα διπλασιαστεί, αν επιβεβαιωθούν οι εφιαλτικές προβλέψεις της προθεσμιακής αγοράς για το 2022, που δίνουν μέση τιμή στο φυσικό αέριο τα 140 ευρώ!

Σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στην κεντρική Ευρώπη κινείται στα επίπεδα των 240 έως 260 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία με 267,18 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα 240,3 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι συνολικά ο μέσος όρος του Ιανουαρίου κινείται ανοδικά και στη χώρα μας φτάνει τα 196,19 ευρώ/MWh, όταν την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν χαμηλότερα, στα 175 ευρώ/MWh.

Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα και να διαμορφώνεται στα 83 ευρώ/MWh.

Περιπτώσεις «τρελών» αυξήσεων!

Στο Παλαιό Φάληρο ένα τυπικό νοικοκυριό για τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε εκκαθαριστικό 146,59 ευρώ (με κατανάλωση 1.450 kWh τους τέσσερις προηγούμενους μήνες). Για τον Ιανουάριο του 2022 θα πληρώσει 435 ευρώ, δηλαδή θα έχουμε 197% αύξηση.

Στην Κυψέλη ένα παρόμοιο νοικοκυριό με μια μέση κατανάλωση φυσικού αερίου 2 ΜWh τον Ιανουάριο του 2021 και με αυτόνομη θέρμανση πλήρωσε περίπου 20 ευρώ/MWh ή 40 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση τον Ιανουάριο 2022 το αντίστοιχο ποσό για την προμήθεια φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 120 ευρώ MWh ή 240 ευρώ.

Μικρομεσαία επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας σε 60 τετραγωνικά μέτρα, που δεν έχει «κλειδώσει» σταθερή τιμή ρεύματος, για τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε 367,58 ευρώ (με κατανάλωση 4000 kWh τους τέσσερις προηγούμενους μήνες). Για τον Ιανουάριο του 2022 θα πληρώσει 1.163,20 ευρώ, δηλαδή 216% αύξηση!

Στην Καλλιθέα, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόλις 36 τ.μ., ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος εκτοξεύτηκε από τα 550 στα 1.500 ευρώ, αύξηση σχεδόν 300% !

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη περίπτωση του φυσικού αερίου, μια μεσαία επιχείρηση στο Περιστέρι με μέση κατανάλωση 80 ΜWh τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε περίπου 16 ευρώ/MWh ή 1.280 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση τον Ιανουάριο 2022 το αντίστοιχο ποσό για την προμήθεια φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 110 ευρώ/MWh ή 8.800 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.