ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Σκοτωμός» για το διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος»

«Σκοτωμός» για το διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Προκήρυξη έβγαλε το ταμείο για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού σύμβουλου που θα τρέξει την διαδικασία. Μετά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα όλα δείχνουν ότι η πώληση του 30% των μετόχων του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα μπει σε πλειστηριασμό. Σημειώνεται ότι μέτοχοι του ΔΑΑ σήμερα είναι το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 25% το ΤΑΙΠΕΔ με 30% η AviAlliance – καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP Investments – με ποσοστό 40% και ο όμιλος Κοπελούζου με 5%.

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τον Πεκίνο επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Έντονο έως «πιεστικό» ενδιαφέρον δείχνει ο Κινεζικός όμιλος Shenzhen Airport που επιθυμεί να επεκταθεί και πέραν από το 30% που πωλείται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε στην ελληνική πλευρά πρόταση για τη δημιουργία εφοδιαστικού κέντρου HUB σε έκταση που γειτνιάζει με το αεροδρόμιο. Μάλιστα ήδη διαρρέεται και το ύψος του αντιτίμου που αγγίζει τα 580.000.000 ευρώ.

Επιθετικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται όπως αναφέρουν οικονομικές πηγές και από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου καθώς ο Έλληνας επιχειρηματίας σε σύμπραξη με την Fraport έχουν πλέον στην κατοχή τους τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Οι ίδιοι κύκλοι διαρρέουν την εκτίμηση ότι το συνολικό πόσο για το ΔΑΑ δηλαδή παραχώρηση συν ποσοστό θα μπορούσε να αγγίξει και ένα πόσο αντίστοιχο με εκείνο της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων που έφτασε το 1. 23 δισ. ευρώ.

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει η στάση του μεγάλο-μετόχου στο ΔΑΑ, AviAlliance, καθώς δεν διευκρινίζεται εάν στην διαδικασία πώλησης οι Καναδοί της PSP δεν θα έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης. Αν δηλαδή ο διαγωνισμός για το 30% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ανοιχτός για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επενδυτή, χωρίς οι Καναδοί να έχουν δικαίωμα προτίμησης. Εξάλλου η επέκταση της υφιστάμενης παραχώρησης που λήγει το 2026 κατά 20 χρόνια, στο 2046 αποτελεί ένα ελκυστικότατο δέλεαρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα σήματα που εκπέμπονται από το Μαξίμου μετά την επιστροφή από το Πεκίνο δείχνουν ότι οι συγκεκριμένη διαδικασία αποκρατικοποίησης μπορεί να τρέξει τις επόμενες 3 εβδομάδες ώστε η μετέπειτα διαδρομή μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμοδίων επιτρόπων και στην Βουλή, να ολοκληρωθεί του θερινούς μήνες και η μεταβίβαση να ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές φθινόπωρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.