ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε μια περιοχή της Ελλάδας που εξακολουθεί να βιώνει τον απόηχο της οικονομικής κρίσης, τα επιχειρησιακά περιφερειακά προγράμματα συνδέθηκαν με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργήθηκε διεύθυνση υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και αποφασίστηκε να προωθηθεί ένα επιχειρηματικό όραμα με το σύνθημα «σκέψου έξυπνα – δράσε γρήγορα».

Στην ίδια περιοχή, την Κεντρική Μακεδονία, η Περιφέρεια έχει συγκροτήσει στρατηγική με στόχο την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω πλατφόρμας στρατηγικής χρηματοδότησης και τη στήριξη της συμμετοχής των επιχειρηματιών σε ενωσιακές δράσεις και συμπράξεις σε όλον τον κόσμο.

Τα παραπάνω επιχειρήματα και ο συνολικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότας κατάφεραν να πείσουν τους κριτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, να της απονείμουν το βραβείο για την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια για το 2018. Για όλη την επόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα φέρει το σήμα της Επιτροπής που καθιερώθηκε σε συνεργασία με την ΕΕ και έχει απονεμηθεί από το 2011 σε 21 περιφέρειες και πόλεις πανευρωπαϊκά. Στόχος της πρωτοβουλίας για την απονομή του σήματος είναι να συνεισφέρει στην υλοποίηση δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αναδείξει τη βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών και λοιπών δημοσίων πόρων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικής πολιτικής στην περιφέρεια.

«Έχετε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, όταν ακούτε Ελλάδα, να σκέφτεστε μνημόνια, ύφεση και μέτρα λιτότητας. Σήμερα, όμως, εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύουμε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, της επιχειρηματικότητας, η Ελλάδα, που αγωνίζεται και πετυχαίνει. Και αυτό για μένα και την πατρίδα μου είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών, κατά την τελετή απονομής των βραβείων για την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Κοιτάμε την επόμενη μέρα και σχεδιάζουμε για την επόμενη πενταετία με όραμα και ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο στην έρευνα και την καινοτομία, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα, με ενισχυμένους δεσμούς μεταξύ βιομηχανίας, έρευνας και διακυβέρνησης και ανοιχτές προοπτικές επιτυχίας για όλους τους νέους επιστήμονες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Μέσω του σήματος θέλουμε να δείξουμε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν την κύρια πηγή απασχόλησης και ανάπτυξης. Επιπλέον, παραμένουν πιστές στην περιοχή τους. Στηρίζοντάς τις μπορούμε να ενισχύσουμε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό των δήμων και των περιφερειών μας» ανέφερε ο Κάρλ Χάινς Λάμπερτς (Karl-Heinz Lambertz), νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2018 απονεμήθηκε επίσης στην περιφέρεια του Ιλ-ντε-Φρανς από τη Γαλλία και τη Βόρεια και Δυτική Περιφέρεια της Ιρλανδίας.

Από τη γαλλική περιφέρεια η Στεφανί φον Έου (Stephanie von Euw) δίνοντας το στίγμα της περιοχής της, ανέφερε ότι είναι ένας τόπος κατά 70% μη αστικός και προωθεί μια επιχειρηματική στρατηγική με ορίζοντα το 2021 και κεντρικούς άξονες την αεροναυπηγική, την καινοτομία στον τομέα της υγείας, τον τουρισμό και την εξειδικευμένη εκπαίδευση των νέων. Βοηθά, άλλωστε, εταιρείες που βρίσκονται σε δυσχέρεια, ώστε να ψηφιοποιήσουν τα καινοτόμα σχέδιά τους.

Από την πλευρά της Ιρλανδίας, ο Σίμους Κίλγκανον (Seamus Kilgannon) παρουσίασε τη στρατηγική της περιοχής του που βασίζεται σε παραδοσιακές δραστηριότητες, οι οποίες όμως καταφέρνουν να αντιστρέψουν τα γεωγραφικά μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα. Η εν λόγω περιφέρεια χαράσσει μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη στρατηγική, ώστε να ανταποκριθεί στην απειλή που συνιστά το Brexit για την ίδια καθώς περιέχει 90% της μεθορίου, μήκους 500 χλμ., της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση του Εθνικού Πρωταθλήματος Άροσης -της μεγαλύτερης αγροτικής έκθεσης στην Ευρώπη- για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, ή την ευαισθητοποίηση των απόδημων Ιρλανδών μέσω εκστρατείας στον περιφερειακό αερολιμένα.

Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών, Δημήτρης Καλογερόπουλος, και οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και Δυτικής Ελλάδας Αποστόλης Κατσιφάρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.