
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους της χορήγησης της τέταρτης Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με στόχο να ανοίξει το συντομότερο δυνατό η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των κρατικών δανείων την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου.
Στην κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζονται επακριβώς οι όροι για την ένταξη των επιχειρήσεων στο μετρό της “Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4” ύψους 1 δισ. ευρώ που θα προβλέπει την διακράτηση του 50% του κρατικού δανείου (συνολικά ποσό 500 εκατ ευρω) στα ταμεία της επιχείρησης καθώς θα θεωρείται επιχορήγηση.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ο νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι διευρυμένος. Συνολικά οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, αυταπασχολούμενοι, μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ. που πλήττονται από την πανδημία και βρίσκονται στους 522 ΚΑΔ, αλλά και όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή, μπορούν να συμμετάσχουν στα κρατικά δάνεια.
Οι όροι του νέου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί και θα καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους.
Η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση του τζίρου της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Δικαίωμα συμμετοχής στο μέτρο θα έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.
Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» αφού ληφθεί υπόψη μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ποσού της χρηματοδότησης. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή θα λάβουν, στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, οι δε υπόλοιπες επιχειρήσεις 2.000 ευρώ ή περισσότερα που θα προσδιοριστούν κατόπιν υπολογισμού με μαθηματικό τύπο.
Παρόμοιοι όροι ισχύουν και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα συνεχισθεί και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει και επιστρεπτέα προκαταβολή 6.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.