ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Προς πώληση τέσσερα εμβληματικά ξενοδοχεία της Ελλάδας

Αυξάνονται οι αγορές ιστορικών ακινήτων

Προς πώληση τέσσερα εμβληματικά ξενοδοχεία της Ελλάδας

Τέσσερα εκ των πιο ιστορικών ξενοδοχείων στην Ελλάδα αναμένεται να βγουν «στο σφυρί», με στόχο την ανακατασκευή και την εκμετάλλευσή τους.

Τα εν λόγω κτίρια συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση και το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι επιλογές στην αγορά, ενώ ορισμένα λειτουργούσαν ως ξενοδοχεία, μια χρήση που παραμένει δημοφιλής ακόμα και σήμερα. Τα κτίρια αυτά βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών, ή ακόμα και ασφαλιστικών φορέων και ιδρυμάτων.

Μία σειρά από κτίρια ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται, ώστε να επαναλειτουργήσουν, όπως το Σαρόγλειο Μέγαρο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πλατεία Ομονοίας που αναμένεται να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων από το τέλος του 2021.

Κέντρο Αθήνας – Το πρώτο ξενοδοχείο

Προς πώληση διατίθεται το ξενοδοχείο «Αίολος», στη συμβολή των οδών Αιόλου και Ανδριανού, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1837. Το κτίριο αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους που χτίστηκε εξαρχής γι’ αυτόν τον σκοπό. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε πέσει στο τραπέζι η αναβίωσή του ως ξενοδοχείο, χωρίς ωστόσο τελικά να ευοδωθεί ο σχετικός σχεδιασμός.

Η ανέγερση του «Αίολος» ξεκίνησε το 1835 και ολοκληρώθηκε το 1837, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην περιοχή όπου βρισκόταν η Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Διέθετε είκοσι πέντε δωμάτια και στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα.

«Τα ερείπια της βιβλιοθήκης παραμένουν στο υπόγειο του διατηρητέου μέχρι σήμερα» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Sotheby’s Realty στην οποία υπάρχει η αγγελία πώλησής του. Τα αρχαία ευρήματα, όπως κολόνες και ένα αρχαίο πηγάδι, που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους και πλέον εκτίθενται με την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Το ισόγειο είναι επιφάνειας 450 τ.μ. με πρόσβαση σε μια μικρή πίσω αυλή, ενώ ο πρώτος όροφος είναι επιφάνειας 333 τ.μ. Στο υπόγειο θα συναντήσει κανείς

Κηφισιά: Το πρώην Grand Hotel de Kifissia

Το κτίριο χτίστηκε το 1885 σε σχέδια του Τσίλλερ βρίσκεται στην πλατεία Πλατάνου, αποτελώντας ένα από τα τοπόσημα της Κηφισιάς. Γνωστό και ως «ξενοδοχείο Μελά» το ακίνητο είχε χτιστεί αρχικά ως εξοχική κατοικία του βουλευτή και δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά η έπαυλη είχε αλλάξει χρήση ήδη από το 1897 καθώς, μεταξύ άλλων, το δροσερό κλίμα και η πλούσια βλάστηση ήταν δύο από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Κηφισιά εξελίχθηκε σε θέρετρο.

Αργότερα, μετατράπηκε σε κλινική, ενώ στη συνέχεια στεγάστηκε εκεί η αστυνομία. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο πωλείται μέσω του γραφείου Πλουμής-Σωτηρόπουλος, με τιμή 7 εκατ. ευρώ. Το νεοκλασικό διαθέτει επιφάνεια 1.128 τ.μ. και έχει ανακαινιστεί το 2000.

Θεσσαλονίκη: Το μεσοπολεμικό Tourist Hotel

Το ακίνητο χτίστηκε σε σχέδια των μηχανικών Pleyber – Fernandez το 1923 και βρίσκεται σήμερα προς πώληση, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Χτίστηκε σε περίοδο έντονης ανοικοδόμησης ξενοδοχείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς είχε προηγηθεί η καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Το ξενοδοχείο είναι δυναμικότητας 35 δωματίων και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983. Ανακαινίστηκε πλήρως το 2003 και διατηρεί την αρχική του διακόσμηση με τα αυθεντικά πατώματα, τα ξύλινα κουφώματα.

Το ακίνητο αποτελείται από ισόγειο με καταστήματα και είσοδο ξενοδοχείου, τρεις ορόφους και όροφο σε εσοχή με χρήση ξενοδοχείου και υπόγειο με βοηθητικούς χώρους. Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 446,24 τ.μ., των κύριων χώρων του κτιρίου 2.016,64 τ.μ. και του υπογείου 409,44 τ.μ.

Καλάβρυτα: Hotel Helmos

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ιστορική πλατεία Ελευθερίας στα Καλάβρυτα βρίσκεται το ξενοδοχείο που το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και καταστράφηκε. Το ξενοδοχείο των 1.522 τ.μ. χτίστηκε το 1922. Διαθέτει 28 δωμάτια και σουίτες με συνολικά 63 κλίνες. Το ξενοδοχείο ανακατασκευάστηκε την περίοδο 1952-1953 και ανακηρύχθηκε αρχιτεκτονικό μνημείο. Σήμερα το ακίνητο πωλείται έναντι ποσού 1,8 εκατ. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.