ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ασφαλιστικές εισφορές: Νέες αυξήσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες

Τα σενάρια για «ψαλίδι» στις αυξήσεις

Ασφαλιστικές εισφορές: Νέες αυξήσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες

Αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες.

Την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους συντροφεύει ολόκληρη τη διάρκεια του 2023, καλούνται να επιλέξουν έως 31 Ιανουαρίου, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Την ίδια ώρα είναι στα «σκαριά» η αύξηση των ποσών των εισφορών που θα πρέπει να καταβληθούν από τους μη μισθωτούς από αυτό τον μήνα κιόλας.

Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές θα πληρωθούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου, όταν και οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί κανονικά τις προβλέψεις των υφιστάμενων σχετικών διατάξεων του νόμου Βρούτση: Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου υιοθετούνται αναπροσαρμογές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με την εξέλιξη αυτή να αφορά φυσικά και τα «μπλοκάκια».

Η αύξηση των εισφορών θα είναι ανάλογη του πληθωρισμού και έτσι υπολογίζεται πως οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν σε ποσοστό που δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 10%.

Τα σενάρια για «ψαλίδι» στις αυξήσεις

Πάντως προκειμένου να αντισταθμιστεί έως έναν βαθμό η αύξηση, υπάρχουν σκέψεις για «διαγραφή» των εισφορών, οι οποίες συνεισπράττονται από τον ΕΦΚΑ υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΔΥΠΑ, πρ. ΟΑΕΔ), σταθερού ύψους 10€.

Πάντως σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.