Ισπανία: «Κλείδωσε» η αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από μέρες διαπραγματεύσεων

Θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2021

Ισπανία: «Κλείδωσε» η αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από μέρες διαπραγματεύσεων

Οι συζητήσεις της ισπανικής κυβέρνησης με τα συνδικάτα έφεραν αποτέλεσμα, καθώς “σφράγισε” η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Η αύξηση κατά 15 ευρώ το μήνα (περίπου 1,6%) θα εφαρμοστεί (αναδρομικά) από την 1η Σεπτεμβρίου 2021», ανακοίνωσαν το υπουργείο και τα συνδικάτα CCOO και UGT στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Η συμφωνία αυτή, που αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 1.125 ευρώ μηνιαίως μικτά για 12 μήνες. δεν έχει αντίθετα υπογραφεί από την εργοδοσία, η οποία υποστηρίζει πως μια νέα αύξηγση του κατώτατου μισθού μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη.

Αυτή η αύξηση των 15 ευρώ είχε αρχικά θεωρηθεί ανεπαρκής από τα συνδικάτα με φόντο την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις τιμές ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως τελικά αποφάσισαν να τη δεχτούν αφού συμφώνησαν με την κυβέρνηση ότι νέες αυξήσεις θα δοθούν το 2022 και το 2023 ώστε να τηρηθεί ο στόχος να φθάσει ο ελάχιστος μισθός στο 60% του μέσου μισθού μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας του κοινοβουλίου το 2023.

Το 2019 η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ είχε ήδη αυξήσει τον ελάχιστο μισθό κατά 22%, στα 1.050 ευρώ μικτά. Την ανατίμηση αυτή είχε ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση κατά 5,5% τον Ιανουάριο 2020.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, έχουν στόχο την αύξηση του ισπανικού κατώτατου μισθού -που ήταν μέχρι τότε πολύ χαμηλός- στο επίπεδο αυτού των ευρωπαίων γειτόνων της Ισπανίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.