Δύσκολη η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ για τους Αμερικανούς πολίτες: Ρεκόρ 40ετίας στην ακρίβεια

«Τσακίζεται» η αμερικανική οικονομία λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και των lockdown

Δύσκολη η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ για τους Αμερικανούς πολίτες: Ρεκόρ 40ετίας στην ακρίβεια

«Πυροβόλησαν τα πόδια» τους οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς εάν και σύναψαν συμφωνία με την ΕΕ για παροχή LNG το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία είναι τεράστιο. 

Στο 8,5% διαμορφώθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, βασικού δείκτη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022, σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σχέση με τις τιμές του Μαρτίου του 2021), ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο «επιθετικά», κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Μαΐου.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 8,4%,  το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1981 και μια αύξηση από το 7,9% τον Φεβρουάριο.

Τον Φεβρουάριο, η αντίστοιχη τιμή του δείκτη κυμαινόταν στο 7,9%.

Σε μηναία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 1,2%. Τον Φεβρουάριο, η αύξηση έναντι του Ιανουαρίου είχε διαμορφωθεί στο 0,8%.

Η τιμή του δείκτη τον Μάρτιο θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι θα αποτελέσει την κορύφωση του τρέχοντος πληθωριστικού «κύματος», καθώς, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αποτυπώνει πέραν των επιπτώσεων της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Μολονότι η Fed κινείται προς μια επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να πλησιάσει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας σύντομα – δεδομένων των νέων lockdown στην Κίνα, του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της υψηλότερης ζήτησης για υπηρεσίες όπως π.χ. οι ταξιδιωτικές.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση, είτε λόγω μείωσης της κατανάλωσης ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές, είτε λόγω υπερβολικής αύξησης επιτοκίων από πλευράς Fed.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.