ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Deutsche Welle: «Η ελληνική φέτα είναι τυρί “πολυτελείας” στην Γερμανία»

Τα 200 γραμμάρια συσκευασμένης φέτας σε ένα συνοικιακό σούπερ-μάρκετ της γερμανικής πρωτεύουσας κοστίζουν περίπου 3 ευρώ

Deutsche Welle: «Η ελληνική φέτα είναι τυρί “πολυτελείας” στην Γερμανία»

Οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινόμενων που «σφυροκόπησαν» τη χώρα μας έχουν αρχίσει να φαίνονται και στις τιμές ισχυρών ελληνικών προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των γερμανικών σούπερ-μάρκετ.

Ο λόγος κυρίως για δημοφιλή και ιδιαίτερα αγαπητά προϊόντα, όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, οι ελιές αλλά ακόμη και η φέτα. Ως προς το ελαιόλαδο, που αποκαλείται «νέος χρυσός», οι τιμές του κυμαίνονται από δέκα ευρώ το λίτρο και αγγίζουν ακόμη και τα 20 ευρώ.

Μια σύντομη βόλτα σε συνοικιακό σούπερ-μάρκετ του Βερολίνου επιβεβαιώνει την τάση αυτή. Στα γερμανικά σούπερ-μάρκετ βρίσκει κανείς κυρίως μπουκάλια του μισού λίτρου, που επίσης είναι απλησίαστα, με πολλούς Γερμανούς καταναλωτές να τα αφήνουν άθικτα, επιλέγοντας άλλα φυτικά έλαια για μαγειρική και σαλάτες. Μάλιστα όσο ανεβαίνει η ποιότητα ή όταν πρόκειται για πιο «ιδιαίτερες» ή βιολογικές ετικέτες οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 20 ευρώ.

Δεν αναμένεται άμεσα μείωση των τιμών

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ, το περιοδικό Focus αναφέρει μάλιστα ότι η Ελλάδα, ο τρίτος σημαντικότερος εξαγωγέας ελαιόλαδου στη Γερμανία, υπέστη σοβαρές απώλειες φέτος. Για παράδειγμα στην Ρόδο κάηκαν πολυάριθμοι ελαιώνες με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της απόδοσής τους κατά 50%. Σε περιοχές όπως η Κρήτη ή η Ζάκυνθος εκφράζονται φόβοι, σύμφωνα με το Focus, για μείωση έως και του 70% της σοδειάς. Όσο για τις διάσημες και στη Γερμανία ελιές Καλαμών, σε ορισμένες περιοχές οι απώλειες εξαιτίας των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών, μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 80%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αύξηση καταγράφεται και στις τιμές χονδρικής πώλησης του ελαιόλαδου, από τις οποίες όμως δεν επωφελούνται οι παραγωγοί αλλά οι μεσάζοντες. Το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί μάλιστα ότι δεν αναμένεται ομαλοποίηση των τιμών μέχρι το 2024-2025, κι αυτό μόνο εφόσον δεν μεσολαβήσουν κι άλλες φυσικές καταστροφές σε χώρες-παραγωγούς ελαιόλαδου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία.

Τυρί «πολυτελείας» η ελληνική φέτα

Ενδιαφέρον όμως προκαλούν και οι διακυμάνσεις στην τιμή της ελληνικής φέτας, αγαπημένο τυρί και των Γερμανών καταναλωτών. Τα 200 γραμμάρια συσκευασμένης φέτας σε ένα συνοικιακό σούπερ-μάρκετ της γερμανικής πρωτεύουσας κοστίζουν περίπου 3 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κομμάτι τυριού φέτας, για το οποίο πλέον οι Γερμανοί καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το Focus επισημαίνει επίσης ότι το 70% της ελληνικής φέτας παράγεται στη Θεσσαλία, την περιοχή δηλαδή που επλήγη σε τεράστιο βαθμό από τις πλημμύρες, ενώ το 60% της συνολικής παραγωγής ελληνικής φέτας εξάγεται. Η Γερμανία μάλιστα είναι ο «καλύτερος αγοραστής» φέτας, απορροφώντας το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Deutsche Welle

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.