Aμερικανίδα ΥΠΟΙΚ για όριο χρέους: «Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω 2 δισ. δολάρια από συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων»

«X Day» η 5η Ιουνίου - «Μετά δεν θα έχουμε άλλα χρήματα»

Aμερικανίδα ΥΠΟΙΚ για όριο χρέους: «Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω 2 δισ. δολάρια από συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα έχουν αρκετά αποθέματα για να αποτρέψουν μια πιθανή χρεοκοπία μέχρι τις 5 Ιουνίου, ορίζοντας την συγκεκριμένη ημέρα ως την «X Day» για την αμερικανική οικονομία, ενώ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει 2 δισ. δολάρια από συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων για αποπληρωμή χρεών!

Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες για να συνεχίσουν να λειτουργούν ως κράτος. Τα χρήματα των συντάξεων στις ΗΠΑ θεωρούνται «ιερά» και δεν αγγίζονται για κανέναν λόγο.

«Εκτιμούμε τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει επαρκείς πόρους μέχρι τις 5 Ιουνίου, προκειμένου να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, εάν το Κογκρέσο δεν έχει αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους έως τότε», έγραψε η Γέλεν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι.

Η νέα αυτή ημερομηνία παρατείνει μεν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου που φαινόταν να πλησιάζουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία την Παρασκευή για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους για δύο χρόνια, αλλά ταυτόχρονα είναι και το οριστικό «deadline».

Η τελευταία φορά που ενημερώθηκε η λεγόμενη «X Day» ήταν την 1η Μαΐου, όταν Γέλεν είπε στο Κογκρέσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρκετά μετρητά διαθέσιμα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι «αρχές Ιουνίου και πιθανώς μέχρι την 1η Ιουνίου».

Η Γέλεν εξήγησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιούσε προγραμματισμένες πληρωμές άνω των 130 δισ. δολ. τις πρώτες δύο ημέρες του Ιουνίου, αφήνοντας ωστόσο τα ταμεία με «εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο πόρων».

«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 5ης Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές και μεταφορές», συνέχισε η Γέλεν, και «οι προβλεπόμενοι πόροι μας δεν θα επαρκούν για να εκπληρώσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

Για να δείξει πόσο χαμηλά έχουν πέσει τα αποθεματικά του Υπουργείου Οικονομικών, αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα «σκοτεινό μέτρο» την Πέμπτη για να μεταφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων στο κύριο ίδρυμα δανεισμού της κυβέρνησης, την Federal Financing Bank.

Η κίνηση ήταν απαραίτητη επειδή «το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των πόρων που απομένουν απαιτεί να εξαντλήσω όλα τα διαθέσιμα έκτακτα μέτρα για να αποφύγω την αδυναμία να τηρήσω όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης», έγραψε η Γέλεν.

Οι αγορές έκλεισαν με άνοδο γιατί θεωρούσαν την συμφωνία για το χρέος ως «θέμα ωρών», αλλά τελικά αποδείχτηκαν λάθος.

Η νέα ημερομηνία της Γέλεν ήρθε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, ενώ αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα αυτό αναμένεται να προκαλέσει σοκ στις αγορές.

Την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε το καθεστώς τριπλού Α των Ηνωμένων Πολιτειών στην «αρνητική βαθμολογία παρακολούθησης», με λίγα λόγια υποβάθμισε την προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, σε μια προκαταρκτική ετήσια αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιωματούχοι έγραψαν ότι αποτυχία να αυξηθεί το «ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν περαιτέρω, εντελώς αναπόφευκτο συστημικό κίνδυνο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρεοκοπήσουν τεχνικά, έστω και για λίγες μόνο ημέρες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο.

Το δολάριο το οποίο έχετε ένα ανηλεή πόλεμο από Ρωσία, Κίνα, Ινδία και πολλές άλλες χώρες που με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργούν ένα αντίπαλο μπλοκ απέναντι στην Δύση.

Προχωρούν σε αποδολαριοποίηση των οικονομιών τους μειώνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο βαθμό την ισχύ του δολαρίου ως αποθεματικού παγκόσμιου νομίσματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί δεν μπορούν πλέον να τυπώνουν αφειδώς δολάρια και άρα δεν μπορούν να αυξάνουν το όριο χρέος τους όσο θέλουν, καθώς πλέον το νόμισμα τους γίνεται πληθωριστικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.