ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η χώρα όπου η βενζίνη πωλείται 5 ευρώ το λίτρο

Αύξηση πάνω από 420%

Η χώρα όπου η βενζίνη πωλείται 5 ευρώ το λίτρο

Η οικονομική κρίση σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής φτάνει στο αποκορύφωμά της, καθώς η τιμή της βενζίνης πρόκειται να αυξηθεί κατά 420%.

Την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών βιώνει η κομμουνιστική Κούβα με την οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής να έχει δεχθεί επίσης σειρά ετών ισχυρότατα πλήγματα.

Κύριες αιτίες για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας είναι η πανδημία του κορωνοϊού, οι οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και η τραγική πτώση στα νούμερα των τουριστών που επισκέπτονταν τη χώρα -και άφηναν πολύτιμο συνάλλαγμα.

Στην βαθιά οικονομική κρίση έχει συμβάλλει επίσης και η φθίνουσα τα τελευταία χρόνια στήριξη από τη Βενεζουέλα, η οποία αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα και δεν προμηθεύει πλέον την Κούβα με την ποσότητα των καυσίμων που χρειάζεται.

Με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί οι κάτοικοι της χώρας αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικές ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ενώ εξίσου άσχημα είναι τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που σχηματίζουν τεράστιες και πολύωρες ουρές στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ του.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω η κυβέρνηση της χώρας που δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα την ικανότητα να χειριστεί με κάποια μορφή επιτυχίας την κατάσταση ανακοίνωσε μια σειρά οικονομικών μέτρων, με στόχο να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπορεί να εισάγει, μεταξύ άλλων και καύσιμα στη χώρα.

Συγκεκριμένα και αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων στη χώρα η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε την αύξηση στην τιμή της απλής βενζίνης τον ερχόμενο Φεβρουάριο, από τα 0,95 ευρώ/λίτρο που βρίσκεται σήμερα στα 5,03 ευρώ, με την αύξηση να ξεπερνά σε ποσοστό το 425% μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Με τον εξωπραγματικό πενταπλασιασμό της τιμής της απλής βενζίνης, για τα δεδομένα οποιασδήποτε οικονομίας, πόσο μάλλον της Κούβας, η κομμουνιστική κυβέρνηση ευελπιστεί να βρει το απαραίτητο χρήμα για εισαγωγές αγαθών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων αλλά και καυσίμων.

Μάλιστα η κυβέρνηση θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία 29 κρατικά πρατήρια καυσίμων, τα οποία θα πωλούν βενζίνη στους σχετικά λίγους κάτοικους της χώρας που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο, δεχόμενα μόνο δολάρια ΗΠΑ -τα οποία μπορούν να αποκτηθούν επί το πλείστο στη μαύρη αγορά.

Ήδη οι ιδιοκτήτες οχημάτων στη χώρα έχουν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων περιμένοντας να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με τις υπάρχουσες τιμές, με την κυβέρνηση να αυξάνει παράλληλα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του υγραερίου, για τους μεγάλους καταναλωτές.

Με τον πενταπλασιαμό της τιμής της βενζίνης στη χώρα, για να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ 40 λίτρων θα χρειαστούν περίπου 200 ευρώ. Αυτό τη στιγμή που ο μέσος μισθός ενός δημόσιου υπάλληλου στην Κούβα βρίσκεται στα μόλις 160 ευρώ.

Η παραπάνω τιμή αφορά το καλύτερο δυνατό σενάριο για τους κάτοικους της χώρας που μπορούν να ανταλλάξουν νόμιμα τα κουβανικά μετατρέψιμα πέσος -η Κούβα έχει και δεύτερο εγχώριο νόμισμα το «απλό» πέσο- με δολάρια Αμερικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα αποκτήσει την ακριβότερη ίσως βενζίνη στον κόσμο, ενώ είχε μέχρι σήμερα μια από τις χαμηλότερες τιμές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.