
Η Ισπανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σπάσει έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς φραγμούς και να επιβάλει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών για τα χρέη τους, αυξάνοντας σημαντικά τις δαπάνες του κοινού προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε την επανέναρξη του κοινού προγράμματος δανεισμού της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε το 2021 για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.
Η Ισπανία ζητά τη μόνιμη αναβάθμιση αυτού του μηχανισμού ως βασικό εργαλείο για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Στο επίσημο έγγραφό της, η Ισπανία προτείνει την επιβολή νέων φόρων σε ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο να αυξήσουν τα έσοδα χωρίς να μειωθούν τα υπάρχοντα κονδύλια των κρατών-μελών, ενισχύοντας έτσι το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Πέρα από αυτή την πρόταση, η Μαδρίτη εισηγείται τη χρήση μέρους των 422 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Όπως σημειώνει η ισπανική κυβέρνηση, οι απειλές για τη σταθερότητα δεν περιορίζονται μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά επηρεάζουν και την πραγματική οικονομία.
Επιπλέον, η Ισπανία πρότεινε την αναβολή της επιστροφής του χρέους των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αναλάβει η ΕΕ, για να βελτιωθούν οι ταμειακές ροές και να υπάρξει περισσότερος χώρος για τη χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων, όπως η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων της ΕΕ και στην υποστήριξη μελλοντικών επενδύσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα της Ενωμένης Ευρώπης.
Η Ισπανία, ως η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που καταθέτει επίσημα τις προτάσεις της για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2028-2034), αναγνωρίζει τις ανάγκες για ανανεωμένες στρατηγικές και κοινούς μηχανισμούς χρηματοδότησης. Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της για τον προϋπολογισμό το καλοκαίρι, αλλά η αντιπαράθεση για τη χρηματοδότηση παραμένει έντονη. Ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της ΕΕ.
Η πρόταση της Ισπανίας αναφορικά με την αναβολή της αποπληρωμής του χρέους και τη χρηματοδότηση νέων κοινών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης, προκαλεί αντιδράσεις σε ορισμένες χώρες, οι οποίες ανησυχούν για τη δημιουργία μιας μόνιμης δημοσιονομικής ένωσης στην ΕΕ, με την Επιτροπή να αναλαμβάνει σταθερά τα χρέη των 27 κρατών-μελών.
Αντίθετα, οι πιο συντηρητικές χώρες, όπως η Γερμανία, προτείνουν εναλλακτικά μέτρα, όπως η θέσπιση φόρων σε επίπεδο ΕΕ για την αποπληρωμή του χρέους μετά την πανδημία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.