ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

JP Morgan: «Νέες επιτοκιακές αυξήσεις θα προκαλέσουν τραπεζική κατάρρευση»

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας φοβάται για μία πυρηνική καταστροφή λόγω Ουκρανίας

JP Morgan: «Νέες επιτοκιακές αυξήσεις θα προκαλέσουν τραπεζική κατάρρευση»

Μια διπλή εφιαλτική πρόβλεψη έκανε με συνέντευξή του στον Economist o διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής JP Morgan, Jamie Dimon, πως άν υπάρξουν άλλες επιτοκιακές αυξήσεις οι αμερικανικές τράπεζες θα καταρρεύσουν και πως ο μεγαλύτερος φόβος του δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η πυρηνική απειλή που ελλοχεύει λόγω Ουκρανίας!

Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο ισχυρός οικονομικός παράγοντας ανησυχεί όντως για το μέλλον της ανθρωπότητας λόγω μίας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής.

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία μόνιμη αισιοδοξία ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει και οι ίδιοι θα συνεχίσουν να αποκτούν δισεκατομμύρια δολάρια απλώς ζώντας μέσα σ’ αυτόν.

Ο συγκεκριμένος όμως έχει πλήρη γνώση των κακών που έχει φέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Περαιτέρω έντονη ήταν η αποδοκιμασία του για τα Bidenomics και προέταξε τα Dimonomics… με την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει όχι πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά τουλάχιστον υπουργός…

Θα ήμουν πολύ προσεκτικός με τις αποφάσεις που θα έπαιρνα… ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, αναφερόμενος στην οικονομική θεωρία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ή αλλιώς Bidenomics, απορρίπτοντας τη λήψη μέτρων θετικής διάκρισης υπέρ της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, ο Biden ισχυρίζεται ότι η εστίαση στη μεσαία τάξη είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά ο Dimon δεν έχει πειστεί.

«Δεν πρέπει να υπάρχει κοινωνική πολιτική γύρω από αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να γίνεται κοινωνική πολιτική γύρω από αυτό το ζήτημα. Η στρατηγική οφείλει να είναι καθαρά οικονομική».

Και το πακέτο των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης του Biden, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της Covid, ήταν υπερβολικό και «προκαλεί πληθωρισμό», είπε ο Dimon.

Αν μπορούσε να διαμορφώσει την οικονομική πολιτική της χώρας, είπε ότι θα θέσπιζε «πολιτικές ανάπτυξης» για τις ελεύθερες επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσονται όσο θα έπρεπε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εν μέρει λόγω κακών πολιτικών όσον αφορά τη μετανάστευση, τη φορολογία, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση, προσέθεσε ο Dimon.

Τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο, τα «σύννεφα της καταιγίδας χτύπησαν μόνο εν μέρει», είπε.

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για μια πιθανή ύφεση, αλλά ο Jamie Dimon ανησυχεί πολύ περισσότερο για άλλες παγκόσμιες απειλές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan προέβλεψε ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά θα εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις που σώρευσαν μετά την πανδημία γύρω στο τέλος του τρέχοντος έτους, ανοίγοντας το δρόμο για μια πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες και μια οικονομική επιβράδυνση.

Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης υπερασπίστηκε την προειδοποίησή του την περασμένη άνοιξη ότι «σύννεφα καταιγίδας» μαζεύονταν στον ορίζοντα.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, η χρηματιστηριακή αγορά κατρακύλησε και η αγορά των IPO έκλεισε, σημείωσε.

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε ακόμα να υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα, υποστήριξε.

Ωστόσο, «ανησυχώ πολύ περισσότερο μήπως επιδεινωθούν κάποια άλλα σοβαρά πράγματα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαπλώνεται, ο πυρηνικός εκβιασμός, τα τρόφιμα δεν παραδίδονται, η πείνα στην Αφρική. Ανησυχώ πολύ περισσότερο για αυτά».

Ο επικεφαλής της JP Morgan έκανε επίσης μνεία στη διακοπή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, τα σοβαρά οικονομικά δεινά σε αρκετές μικρές χώρες, την εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού και τον άγνωστο αντίκτυπο της ποσοτικής σύσφιξης και χαλάρωσης.

Μάλιστα, αναγνώρισε ότι αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να εξαλειφθούν, αλλά προειδοποίησε: «Δεν θα βασιζόμουν σε αυτό».

«Όλοι θέλουμε να βρισκόμαστε σε μια θέση σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα μπορούν να χρεοκοπήσουν και ο κόσμος δεν κλονίζεται.

Υπήρχε ένα πρόβλημα σε κοινή θέα, ο επιτοκιακός κίνδυνος, με αποτέλεσμα μερικές από αυτές τις ανασφάλιστες καταθέσεις που να τρέξουν σαν κοπάδι πουλιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προς το παρόν το ζήτημα έχει τελειώσει, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.
Αν όμως τα επιτόκια αυξηθούν, θα μπορούσε να ξεσπάσει μια χρηματοπιστωτική κρίση» κατέληξε ο Jamie Dimon.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.