ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κινεζικό «κτύπημα» στο δολάριο: Έκλεισε το πρώτο deal «μαμούθ» σε ψηφιακό γιουάν – Πώς αλλάζει η αγορά πετρελαίου

Οι BRICS έχουν συμφωνήσει να κάνουν βήματα για την αποδολαριοποίηση της αγοράς

Κινεζικό «κτύπημα» στο δολάριο: Έκλεισε το πρώτο deal «μαμούθ» σε ψηφιακό γιουάν – Πώς αλλάζει η αγορά πετρελαίου

Ένα deal «μαμούθ» κλείστηκε στο Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης από την PetroChina International Corp Ltd, καθώς πρόκειται για μια συμφωνία πετρελαίου για αγορά ενός εκατομμυρίου βαρελιών, με την πληρωμή να γίνεται σε ψηφιακό γιουάν.

Όπως γράφει το oilprice.com, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το ψηφιακό γιουάν σε μια τέτοια συμφωνία, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποδολαριοποίησης της αγοράς. Η τιμή της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστή.

Η συναλλαγή έγινε από την κρατική China Daily ως «άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για το ψηφιακό νόμισμα.

Αυτό το ορόσημο για το κινεζικό ψηφιακό νόμισμα, e-CNY, ακολουθεί μια σειρά πληρωμών για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας το κινεζικό γιουάν.

Deals τρισεκατομμυρίων

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα διευθέτησε ένα εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταξύ της China National Offshore Oil Corp (CNOOC) και της French Engie σε γιουάν, έναντι 65.000 μετρικών τόνων LNG στην κινεζική εταιρεία τον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Κίνα έκανε επίσης την πρώτη της αγορά LNG χρησιμοποιώντας γιουάν μεταξύ της CNOOC και της γαλλικής TotalEnergies.

Συνολικά, οι διασυνοριακοί διακανονισμοί γιουάν έχουν αυξηθεί κατά 35% από έτος σε έτος, σύμφωνα με την China Daily, ανεβάζοντας το σύνολο για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023 σε 13,9 τρισ. δολ.

Η κρατική εφημερίδα επικαλέστηκε τον ανώτερο ερευνητή της Τράπεζας της Κίνας, Wang Youxin, ότι παρά την αυξημένη αστάθεια του κινεζικού νομίσματος φέτος, κερδίζει μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνώριση και προχωρά σταθερά προς τη διεθνοποίηση.

Αυτή η πρόοδος έρχεται καθώς οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εργάζονται προς μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που δεν θα κυριαρχείται από το δολάριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Αύγουστο, οι BRICS συμφώνησαν να προσκαλέσουν στους κόλπους τους έξι νέα μέλη που θα καθιστούσαν τον όμιλο πολύ πιο ισχυρό. Αυτά τα νέα μέλη, που πρόκειται να ενταχθούν τον Ιανουάριο του 2024, περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.