Τρόμος στην Ιταλία υπό τον φόβο της ενεργειακής κρίσης – Μ.Ντράγκι ζητά την επιβολή πλαφόν στην αγορά του φυσικού αερίου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις θέσεις της κυβέρνησής του

Τρόμος στην Ιταλία υπό τον φόβο της ενεργειακής κρίσης – Μ.Ντράγκι ζητά την επιβολή πλαφόν στην αγορά του φυσικού αερίου

Μιλώντας στην ιταλική Γερουσία, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις θέσεις της κυβέρνησής του, ζητώντας από την Ε.Ε. την επιβολή πλαφόν στην αγορά του φυσικού αερίου.

Αν συμμετείχατε εσείς στις εκλογές ποιο τίτλο κόμματος θα επιλέγατε για να εκφράσει τις πολιτικές σας θέσεις;

  • «Ελληνική Συμμαχία» (7%, 764 Votes)
  • «Γαλάζια Πατρίδα» (9%, 949 Votes)
  • «Συμμαχία για την Ελλάδα» (7%, 747 Votes)
  • «Ελεύθερη Ελλάδα» (34%, 3.644 Votes)
  • «Ενωμένοι Έλληνες» (42%, 4.533 Votes)
  • «Γαλάζιοι» (2%, 214 Votes)

Σύνολο ψήφων: 10.851

Loading ... Loading ...

«Πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου»

«Από την αρχή του πολέμου, αυτή η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. Έχουμε υπογράψει σημαντικές συμφωνίες με διάφορες προμηθεύτριες χώρες, από την Αλγερία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, και προωθήσαμε νέες επενδύσεις επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χάρη σε αυτά τα μέτρα θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο ήδη από το επόμενο έτος», επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι τον περασμένο Μάιο, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας, ο πληθωρισμός στην Ιταλία άγγιξε το 7,3%.

«Προτείνουμε την υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν να εξακριβώσει αν αυτό είναι ένα εφαρμόσιμο μέτρο. Εμείς θεωρούμε ότι, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι ακόμη πιο αναγκαίο» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας»

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ιταλία θέλει η Ουκρανία να πάρει το στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε από τους πρώτους που στηρίξαμε την προοπτική αυτή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, σε όλα τα διεθνή φόρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως τη συγκεκριμένη θέση δεν τη συμμερίζονται όλες οι χώρες-μέλη της Ένωσης, αλλά υπογράμμισε ότι η πρόσφατη ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και ότι ελπίζει, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία.

«Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει μια υποψήφια χώρα είναι μακρά, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να σταλεί, άμεσα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Εξήγησε, δε, ότι παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη σαφή υποστήριξη της Ουκρανίας «οι δίαυλοι διαλόγου της Ιταλίας παραμένουν ανοικτοί».

«Είμαστε υπέρ της ένταξης Αλβανίας και Β. Μακεδονίας»

Με αναφορά στην διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η Ρώμη τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τάχθηκε, δε, υπέρ της οργάνωσης μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, με αντικείμενο τις νέες ανάγκες της ενωμένης Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι τόνοι σιτηρών που βρίσκονται στις αποθήκες της Ουκρανίας, να καθαριστούν τα λιμάνια από τις νάρκες και να μπορέσουν να αποπλεύσουν τα πλοία υπό ασφαλείς συνθήκες.

«Χρειάζεται ψήφισμα του ΟΗΕ και μια σχετική επιχείρηση, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.