ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέο αρνητικό ρεκόρ για τη Λίρα Λιβάνου: 140.000 λίρες για την αγορά ενός… δολαρίου!

Σε δίνη άνευ προηγουμένου η οικονομία της χώρας

Νέο αρνητικό ρεκόρ για τη Λίρα Λιβάνου: 140.000 λίρες για την αγορά ενός… δολαρίου!

Κάθε αρνητικό ρεκόρ έσπασε η ισοτιμία της λίρας Λιβάνου και διαμορφώθηκε στις 140.000  λίρες την Τρίτη προς ένα δολάριο στις παράλληλες αγορές, σύμφωνα με τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος της χώρας η οποία αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Σημειώνεται ότι η επίσημη ισοτιμία είχε οριστεί τον Φεβρουάριο στις 15.000 λίρες προς ένα δολάριο, έναντι 1.507 προς ένα δολάριο που ήταν στην αρχή της κρίσης το 2019.

Το νέο αυτό  ιστορικό χαμηλό του εθνικού νομίσματος του Λιβάνου καταγράφεται την ώρα που οι τράπεζες ξεκίνησαν εκ νέου επ’ αόριστον απεργία, η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Ένωση Λιβανικών Τραπεζών διαμαρτύρεται για τα «αυθαίρετα», όπως τα χαρακτήρισε, δικαστικά μέτρα εις βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία ελήφθησαν αφού καταθέτες προσέφυγαν δικαστικά για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταθέτες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις οικονομίες τους που βρίσκονται εγκλωβισμένες στις τράπεζες, καθώς έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων.

Μετά την κατάθεση προσφυγών από καταθέτες, δικαστές προσπάθησαν να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία διευθυντών τραπεζών ή μελών του διοικητικού τους συμβουλίου.

Οι τράπεζες επαναλειτούργησαν αφού ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι επενέβη στα τέλη Φεβρουαρίου για να εμποδίσει το έργο ενός από τους δικαστές που ερευνούσαν μία τράπεζα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου δεκάδες καταθέτες είχαν σπάσει τις βιτρίνες τραπεζών και έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων στη Βηρυτό για να ζητήσουν τα χρήματά τους.

https://twitter.com/FrancescComito/status/1638509141185421313

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.