ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Πράξη πολέμου για την Ρωσία η απόδοση στην Ουκρανία των δεσμευμένων ρωσικών 300 δισ. δολ.» – Ποιος το λέει

Οι Δυτικοί αποφάσισαν να λεηλατήσουν τα ρωσικά κεφάλαια για να συνεχίσει να πολεμά η Ουκρανία τους Ρώσους

«Πράξη πολέμου για την Ρωσία η απόδοση στην Ουκρανία των δεσμευμένων ρωσικών 300 δισ. δολ.» – Ποιος το λέει

Μια νέα κρίση, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, εκτυλίσσεται στο οικονομικό παρασκήνιο: Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να λεηλατηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία (υποτίθεται ότι ήταν 300 δισ. δολ.) που δεσμεύθηκαν από την Δύση όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ακόμα κι αν τα μέλη της G7 αναγκαστούν να ενεργήσουν μεμονωμένα.

«Επιστρέφει στο ερώτημά του: Εξαρτάται μόνο από τους δυτικούς πολίτες να πληρώσουν για τον πόλεμο ή θα πρέπει να είναι και το Κρεμλίνο υπόλογο;», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις «κρυφές συνομιλίες» που λαμβάνουν χώρα για το θέμα.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε μετρητά στην Ουκρανία, με οποιαδήποτε μορφή. Και όλο και περισσότερες χώρες δείχνουν τα πλεονεκτήματα και αναρωτιούνται γιατί (τα περιουσιακά στοιχεία) εξακολουθούν να κάθονται», δήλωσε ανώνυμα διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο βετεράνος διεθνής ποινικός δικηγόρος και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Christopher C. Black δήλωσε σχετικά ότι «η μεταφορά ρωσικών κεφαλαίων προς την Ουκρανία δεν θα συνιστούσαν απλώς διπλή κλοπή αλλά πράξη πολέμου, αφού ένα κράτος που παρέχει οικονομική υποστήριξη σε άλλο για να συνεχίσει έναν πόλεμο μπορεί να θεωρηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο».

Επιπλέον, είπε ο Black, το σχέδιο θα καταδείξει στις χώρες σε όλο τον κόσμο ότι «κανείς δεν προστατεύεται» από την αυθαιρεσία των δυτικών πολιτικών ηγεσιών.

Και πιστεύει ότι η Ρωσία αναπόφευκτα «θα αντιδρούσε σκληρά σε αυτή τη επίθεση με όποιον πρόσφορο τρόπο διαθέτει».

«Εφόσον τα κράτη συνεχίζουν να διακρατούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, χρυσό ή χρήμα, ομόλογα κ.λπ. σε τράπεζες της ΕΕ ή σε άλλες δυτικές τράπεζες, θα αντιμετωπίζουν την πραγματική απειλή της κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων όποτε η Δύση αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον τους να πράξουν», επισήμανε ο νομικός.

«Οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτα μέτρα», απαντά ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron στην Βουλή αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να ενεργήσει σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον για το θέμα, εάν τα άλλα μέλη της G7 παραπαίουν.

Δεν θα υπάρξει καμία «ανατριχιαστική επίδραση» στις επενδύσεις στις δυτικές χώρες, διαβεβαίωσε ο Cameron , επισημαίνοντας ότι «η ζημιά είχε ήδη γίνει όταν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας είχαν παγώσει αρχικά».

Η αρχή για τις διεθνείς οικονομικές λειτουργίες ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών κεντρικών τραπεζών απολαμβάνουν διεθνούς νομικής προστασίας προέκυψε τον 19ο αιώνα.

Σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ομοιογένεια δικαίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομικό σύστημα και να αποτρέψει γεωπολιτικούς αντιπάλους να μεταφέρουν τις πολιτικές και στρατιωτικές τους διαμάχες στη σφαίρα των οικονομικών και έτσι να πυροδοτήσουν παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει επανειλημμένα την αρχή της προστασίας των εν λόγω assets τις τελευταίες δεκαετίες, κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στο Ιράν στον απόηχο της Επανάστασης του 1979, λεηλατώντας τον κυρίαρχο πλούτο της Λιβύης μετά την ανατροπή του Muammar Gaddafi από το ΝΑΤΟ και το 2011 στοχεύοντας τη Βενεζουέλα το 2019 και το 2020 εν μέσω συνωμοσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης Maduro.

Αλλά η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη Ρωσία -την 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από άποψη ΑΕΠ- θα αποτελούσε «ληστεία σε πρωτοφανή κλίμακα, υπονομεύοντας περαιτέρω το καθεστώς της Δύσης ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού εταίρου στα μάτια των μεγαλύτερων οικονομιών του Παγκόσμιου Νότου».

Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών στην Κίνα – φέρεται να διερεύνησαν τρόπους προστασίας περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται σε δυτικές τράπεζες αφού είδαν τι έκαναν οι δυτικές χώρες

Η συνολική αξία των κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε δυτικές τράπεζες δεν είναι ξεκάθαρη, με αξιωματούχους να ανέφεραν αρχικά ότι παγιδεύτηκαν έως και 300 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες με έδρα την Ουάσιγκτον αργότερα εκτίμησαν ότι το πραγματικό ποσό ήταν πιο κοντά στα 80-100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα αυτό το έτος ότι μόνο περίπου 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν πραγματικά κατασχεθεί από την ΕΕ μέχρι σήμερα.

Προηγούμενες προτάσεις, που υποβλήθηκαν από μέλη της ΕΕ, επικεντρώθηκαν στην ιδέα της κατάσχεσης των τόκων από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια που διατηρούνται σε ευρωπαϊκές τράπεζες και την αποστολή αυτών των κεφαλαίων στο Κίεβο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η χρήση μερισμάτων και τόκων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ζημία στο κύρος» του ευρώ και να υπονομεύσει το καθεστώς του ως «ασφαλούς νομίσματος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.