ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

ΕΚΤ: Επίμονος πληθωρισμός σε Γερμανία και Ισπανία

Οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ

ΕΚΤ: Επίμονος πληθωρισμός σε Γερμανία και Ισπανία

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στη Γερμανία και επιταχύχθηκε στην Ισπανία, σε μια πρώτη μερική εικόνα των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ της ερχόμενη εβδομάδα (14 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία και τη Γερμανία που ανακοινώθηκαν σήμερα δίνουν μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ενώ έπονται τα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες που θα βοηθήσουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αξιολογούν εάν οι υποκείμενες πιέσεις είναι πολύ ισχυρές για να διακινδυνεύσουν μια παύση ή αν μια αποδυναμωμένη οικονομία μπορεί να φρενάρει τον πληθωρισμό χωρίς περαιτέρω σύσφιγξη.

Οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, σε μια σημαντική ομιλία στο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι ο πληθωρισμός παραμένει αήττητος, αλλά απέφυγε να εκφράσει γνώμη για το τι πρέπει να γίνει.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν χαρακτηρίσει τα δεδομένα ως κρίσιμα. Ο Robert Holzmann της Αυστρίας, ένα από τα γεράκια της ΕΚΤ, δήλωσε στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων «εάν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις».

Ο Φινλανδός συνάδελφός του Tuomas Valimaki δήλωσε την Τρίτη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι «εντελώς ανοιχτό» για το τι θα κάνει και ότι οποιαδήποτε κίνηση «εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα».

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία και την Ισπανία

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, αυξήθηκε 6,4% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα από 6,5% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση για 6,3% σε έρευνα του Bloomberg. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούλιο στο 5,5%. Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Αύγουστο από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

Τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,9%, από 5,8% τον Ιούλιο.

Οι εθνικές μετρήσεις για το Βρανδεμβούργο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη έδειξαν επίσης επιτάχυνση, ενώ επιβράδυνση καταγράφηκε στην Έσση και τη Βαυαρία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 2,4% τον Αύγουστο στην Ισπανία σε ετήσια βάση έναντι 2,1% έναν μήνα πριν, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Τα στοιχεία αυτά ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Αυτός μάλιστα ήταν ο δεύτερος μήνας επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ισπανία.

Εν αναμονή της Eurostat

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη θα βοηθήσουν τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής να διαμορφώσουν άποψη, αρχής γενομένης από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει ανακάμψει στο 5,4% στη Γαλλία. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη που αναμένονται αργότερα αύριο, ταυτόχρονα με την Ιταλία, θεωρείται πιθανό να δείξουν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή πάνω από το 5%, πολύ πάνω από το επίπεδο του 2% που στοχεύει η ΕΚΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται κυρίως στον δομικό πληθωρισμό που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και τρων τροφίμων και αναμένεται να διμαορφωθεί στο 5,3%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.