ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Και η Ελλάδα μαζί με Τουρκία εξαιρέθηκε από τις κυρώσεις ΗΠΑ σε Ιράν – «Ιστορική μέρα» λέει ο Νετανιάχου

Και η Ελλάδα μαζί με Τουρκία εξαιρέθηκε από τις κυρώσεις ΗΠΑ σε Ιράν – «Ιστορική μέρα» λέει ο Νετανιάχου

Επιβεβαίωσε πριν λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πως η Τουρκία εξαιρέθηκε από τις κυρώσεις κατά του Ιράν προσθέτοντας πως και η Ελλάδα λαμβάνει προσωρινή εξαίρεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν εκ νέου και ενίσχυσαν σήμερα τις οικονομικές κυρώσεις στους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και μεταφορών του Ιράν, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, και δεσμεύθηκαν σε περαιτέρω ενέργειες για να πιέσουν την Τεχεράνη.

«Η επιβολή, από το υπουργείο Οικονομικών, πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν αναμένεται να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο οικονομικό απομονωτισμό και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική τους συμπεριφορά», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Συγκεκριμένα, οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αφορούν:

– Πάνω από 700 προσωπικότητες, νομικές οντότητες, εταιρίες, αεροπλάνα και σκάφη,
– 50 ιρανικές τράπεζες και εταιρίες που σχετίζονται με αυτές,
– Περισσότερα από 65 αεροσκάφη των Ιρανικών Αερογραμμών,
– Το Ίδρυμα Ατομικής Ενέργειας του Ιράν και 23 παρακλάδια του,
– Οι τομείς των μεταφορών και ενέργειας του Ιράν.

Η τουρκική πλευρά «καλωσορίζει» το ειδικό καθεστώς των ΗΠΑ για την ίδια, τη στιγμή που το Ισραήλ ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια στην περιοχή, στον απόηχο των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Ιστορική μέρα, λέει ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε ως «ιστορική ημέρα» την επιβολή από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, «των σκληρότερων», σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη των προσπαθειών για τον περιορισμό της δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Έξι μήνες αφότου αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε υπογραφεί το 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε σήμερα τις δρακόντειες κυρώσεις σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα και του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τί λένε Γερμανία-Ελβετία

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να έχει νόμιμες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν και εξετάζει πώς θα προστατεύσει τις εταιρίες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις που επανέφερε η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εξετάζουμε τώρα πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη βάση των επιχειρηματικών δεσμεύσεών μας εκεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Την ίδια στιγμή, η Ελβετία διεξάγει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν σχετικά με τη δημιουργία ενός διαύλου ανθρωπιστικών πληρωμών προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ροής τροφίμων και φαρμάκων στην Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε η κυβέρνηση.

«Η Ελβετία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει τα ελβετικά οικονομικά συμφέροντα και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Οι αρχές βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και του Ιράν», ανέφερε η κρατική γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) σε δήλωση που απεστάλη σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Ιδιαίτερα στον ανθρωπιστικό τομέα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει πως θα μπορέσει να συνεχιστεί η προμήθεια τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων από την Ελβετία», ανέφερε, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ, το Ιράν και ελβετικές επιχειρήσεις, τις οποίες δεν κατονόμασε, για την ανάπτυξη ενός διαύλου ανθρωπιστικών πληρωμών.

Εκπρόσωπος της SECO αρνήθηκε να πει περισσότερα για το σχέδιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.