ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συναντήσεις Προβόπουλου με στελέχη της JP Morgan και Goldman Sachs στο Λονδίνο

Συναντήσεις Προβόπουλου με στελέχη της JP Morgan και Goldman Sachs στο Λονδίνο

  Την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τα μεγέθη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχαν χθες κλιμάκια στελεχών των JP Morgan και Goldman Sachs στο πλαίσιο των παρουσιάσεων που διενεργεί στο Λονδίνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος.

  Σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις, μια πρωινή και μια απογευματινή, τα στελέχη των δύο επενδυτικών τραπεζών ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στις παρουσιάσεις του ο διοικητής της ΤτΕ ανέδειξε τα εξής σημεία:

– Η Ελλάδα ανέκτησε την τελευταία τριετία το 75% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει ως το 2009 και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αναμένεται να έχει επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της στα επίπεδα προ της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ.

– Τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς το έλλειμμα από το 15% το 2009 έκλεισε σύμφωνα με τα στοιχεία 12μήνου, που δεν είναι τελικά, στο 8,1% του ΑΕΠ.

– Την αποφασιστικότητα και την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση και επιτυχία του προγράμματος.

  Ως προς το τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών και τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η εξυγίανση των μη βιώσιμων τραπεζών και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων.

  Τους τελευταίους μήνες, επέστρεψαν στην Ελλάδα καταθέσεις ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 6,4 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο μέρος των καταθέσεων που επιστρέφουν αφορούν σε ποσά ως 500 χιλιάδες ευρώ, κίνηση ιδιαίτερα σημαντική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Παρουσιάσεις σε FT, Economist αλλά και Deutsche, Nomura και Citi

  Σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ θα συναντηθεί με επιτελείο των Financial Times και Economist, ενώ αύριο το πρόγραμμα παρουσιάσεων θα συνεχισθεί με Citigroup, Deutsche Bank και Nomura. Την Πέμπτη οι παρουσιάσεις ολοκληρώνονται με την Credit Suisse.

  Σημείωνεται ότι την περασμένη Παρασκευή οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα ο κ Προβόπουλος είχε την ευκαιρία να αναλύσει τα μεγέθη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών στις Morgan Stanley και UBS.

  Συνολικά δηλαδή θα διενεργήσει παρουσιάσεις στις οκτώ μεγαλύτερες παγκοσμίως επενδυτικές τράπεζες που διαθέτουν εκατομμύρια πελάτες ανά τον κόσμο με δυσθεώρητο υπό διαχείριση ενεργητικό.

Θετικό το κλίμα

  Το γεγονός ότι στις παρουσιάσεις παρίστανται οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ευρωπαικών τμημάτων των παραπάνω επενδυτικών τραπεζών καθώς και περίπου 15-20 στελέχη ανά εταιρεία αποτυπώνει και το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία.

  Ενδιαφέρον που δεν μεταφράζεται βέβαια σε τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο ή σε ομόλογα, αλλά αποτυπώνεται στην αλλαγή κλίματος που εκπέμπουν οι εκθέσεις και οι συστάσεις στο πελατολόγιό τους.

  Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η έκθεση της Morgan Stanley η οποία προηγήθηκε της παρουσίασης στο Λονδίνο, και με την οποία η ξένη τράπεζα αναβάθμιζε το στόχο της για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αποτυπώνοντας και την βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.