ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Financial Times: Επενδύσεις και κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα

Financial Times: Επενδύσεις και κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα

  Στην επιστροφή καταθέσεων και επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και σε ολόκληρο γενικά τον ευρωπαϊκό νότο αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

  Σχεδόν 100 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων επέστρεψαν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς μετά από την δράση που αναλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Η επιστροφή αυτήν των κεφαλαίων, που ανέρχεται ακόμα και στο 9% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, έχει οδηγήσει πολλούς οικονομικούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η κρίση τελείωσε.

  Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η στάση των αμερικανικών αγορών απέναντι στο ευρώ.

  Παρόλα αυτά, το ύψος των εισροών κεφαλαίων δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλο για να ισοσκελίσει τις μεγάλες εκροές στις αρχές του 2012. Στους τελευταίους 4 μήνες του έτους επέστρεψαν 94 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 406 δισ. ευρώ που εξήλθαν από τις πέντε ως άνω χώρες κατά τους πρώτους 8.

  Ο Martin van Vliet, οικονομολόγος της ING, κρίνει ότι: «Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αλλά έχει σημειωθεί σημαντική μεταστροφή στην κεφαλαιακή κίνηση».

  Με την επενδυτική ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της ευρωζώνης να ανεβαίνει, η ιταλική και η ισπανική κυβέρνηση είδαν τα κόστη δανεισμού να μειώνονται κατά πολύ. Ομοίως και τα ομόλογα που εκδίδουν επιχειρήσεις και τράπεζες, τα οποία έχουν ενισχυθεί φέτος, με τους επενδυτές να δηλώνουν γενικά πιο αισιόδοξοι.  Προϊόν αυτής της αισιοδοξίας είναι συμφωνίες που πραγματοποιούνται τώρα, που «πριν από δύο μήνες θα θεωρούνταν αδιανόητες» κατά το υψηλόβαθμο στέλεχος της JPMorgan, Carl Norrey.

  Ταυτόχρονα, και το ευρώ ενισχύεται στις αγορές συναλλάγματος.

  Τα εύσημα για όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις αποδίδονται στον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, και τη γνωστή παρέμβασή του κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ίδιος όμως εμφανίσθηκε επιφυλακτικός από το Νταβός: «Τα πάντα υποδεικνύουν ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες σταδιακά βελτιώνονται σημαντικά.  Βρισκόμαστε δυστυχώς σε μια κατάσταση, στην οποία ναι μεν έχουμε θετικές επιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά αυτό δεν βλέπουμε ακόμα να αντανακλάται στην πραγματική οικονομία».

  Η τελευταία αυτή παρατήρηση του Mario Draghi  σημαίνει πολλά για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αφού προμηνύει αρκετά ακόμα δύσκολα χρόνια προτού δούμε τον δείκτη της ανεργίας να παίρνει επιτέλους την κατιούσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.