Η κυβέρνηση «σπιντάρει» για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Η κυβέρνηση «σπιντάρει» για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τη βεντάλια με τις παροχές άνοιξε και επίσημα η κυβέρνηση, όπου την Τρίτη ανακοίνωσε τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος όσο και τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στοχεύοντας για τελευταία φορά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 καθώς η Ελλάδα ευελπιστεί να είναι ο προϋπολογισμός του 2020 ο τελευταίος που θα στοχεύει σε τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

  • Οι παροχές

Με τον προϋπολογισμό την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το εύρος των πρόσθετων παροχών που θέλει να κάνει η κυβέρνηση φέτος.

Πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακουφίσει τους αδύναμους και ασθενέστερους και να δώσει μια επιπλέον «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σύμφωνα με στοιχεία από κυβερνητικές πηγές, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε αυτή τη φάση 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Το ετήσιο εγγυημένο ποσό για ζευγάρι με ενήλικο μέλος είναι 4.800 ευρώ.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Με τον τρόπο αυτό θα καλύπτονται 800.000 πολίτες.

Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καλύπτει συνολικά 450.000 ανθρώπους και αφορά 240.000 νοικοκυριά. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα.

  • Οι σημερινές παροχές:

– 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

– 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος

– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ

– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ

– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ

– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.